Tre fick gå efter arbetstidsfusk

Bland de Lex Sarah-anmälningar som gjorts på Gotland i år och förra året gäller 11 av 17 brister i bemötandet och brister i omsorgen.

Foto: Nina Varumo / SvD / SCANPIX

Gotland2007-07-24 01:06

Ett fall så pass allvarligt att bara en av fyra berörda assistenter fick behålla arbetet. Sex anmälningar handlar om olika former av övergrepp.

I början av 2006 uppdagades det att fyra personliga assistenter till en funktionshindrad man i 40-årsåldern fuskat med arbetstiderna. Mannen är helt beroende av hjälp och skulle ha två assistenter på eftermiddagarna. Och personalen rapporterade om dubbelbemanning trots att den ena av assistenterna gick hem flera timmar för tidigt varje dag.

Social- och omsorgsförvaltningens utredning ledde till att en av assistenterna sa upp sig och en som hade vikariat inte fick förlängd anställning medan en tredje blev omplacerad. Den assistent som gjorde anmälan, och också själv deltagit i fusket, fick en skriftlig varning eftersom det sågs som en förmildrande omständighet att ha rapporterat saken. Ändrade rutiner
De flesta fall som anmäls på Gotland enligt Lex Sarah leder till ändrade arbetsrutiner, enligt sammanställningar från social- och omsorgsförvaltningen och länsstyrelsen. Alla missförhållande ska rapporteras och det mesta åtgärdas efter utredning inom personalgruppen. Brister i bemötandet och i omsorgen kan vara att brukare och vårdare inte kommer överens eller att brukaren är utan tillsyn för länge. Beträffande övergreppen som rapporterats handlar det i tre fall om att mindre summor av brukarens pengar saknats, i ett fall har en brukare varit sexuellt närgången en annan brukare och i några fall handlar det om fysiska eller psykiska kränkningar. - Jag hoppas att det inte förekommer sådant som inte anmäls, i så fall kan 11 anmälningar på ett år vara acceptabelt, säger socialdirektör Lena Lager, men tillägger att det finns en oro hela tiden att allt inte anmäls. Ska en vårdare tåla vad som helst? - Nej, men vi har arbetsmiljölagstiftningen, vi gör medarbetarundersökningar och har utvecklingssamtal. Personal kan bytas ut om relationen med brukaren inte fungerar. Vi kämpar hela tiden med att förbättra bemötandet, säger Lena Lager. Vilka krav ställs på personliga assistenter som anställs? - Den enskilda brukaren ska ha stort inflytande, vi rekryterar i dialog med brukaren eller dennes gode man. - Vi förespråkar utbildning och 70 procent av de anställda har adekvat utbildning. Av de 400 personliga assistenter som är anställda hos oss är omkring 70 stycken anhöriga, enligt Lena Lager.
Lex Sarah började gälla 1 januari 1999. Alla anställda inom service och omvårdnad har skyldighet att anmäla missförhållanden. Har stöd i både socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. 83 anmälningar av varierande grad har hittills registrerats på Gotland. 2006: 11 anmälningar. Hittills i år: 6 anmälningar. Socialstyrelsen redovisar stora regionala och lokala skillnader i anmälningsfrekvens. Både allvarliga och mindre allvarliga händelser anmäls. Social- och omsorgsförvaltningen har skyldighet att inom en vecka rapportera anmälningar till länsstyrelsen. Länsstyrelsen har tillsyn och kan ändra påföljderna, vilket dock är sällsynt. Social- och omsorgsförvaltningen har totalt 2 200 anställda. 400 är personliga assistenter till 126 brukare, av vilka 26 är barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om