Tre fuskare på ön har polisanmälts

Allt fler fall av fusk med bidrag från Försäkringskassan upptäcks och utreds.
Under tredje kvartalet 2005 utreddes 2 186 fall i riket. 396 ärenden polisanmäldes.
På Gotland har 16 fall av fusk utretts det senaste året.
Det är anonyma anmälningar som avslöjar de flesta fuskarna.

Gotland2005-12-02 06:00
Försäkringskassan har fått strikta krav på sig att stävja fusket med bidragspengar. Det generella målet är att fusk inte ska förekomma.
Men på vägen dit jobbar man på flera olika fronter. Bland annat måste numera alla ärendet som rör fusk återrapporteras till huvudkontoret där redovisningar sedan sker varje kvartal.
I onsdags kom rapporten över hur fusket såg ut tredje kvartalet i år.
Och kurvorna pekar uppåt.
Fler ärenden utreds, fler blir återbetalningsskyldiga och man kan även notera att antalet fall där brott misstänks och polisanmälan gjorts ökat ganska kraftigt.
Under tredje kvartalet i år polisanmäldes 496 fall av bidragsfusk, vilket är en ökning med 100 jämfört med samma period i fjol.
En fjärdedel av polisanmälningarna gick vidare till åtal och av dem ledde så gott som samtliga till fällande dom.

Kräver 165 000 kronor
På Gotland har tre fall polisanmälts i år. Det gäller ett fall med tillfällig föräldrapenning, ett föräldrapenningsärendet och ett fall med bostadstillägg till pensionärer.
- I fallet med bostadstillägg uppgår vårt krav till 165 000 kronor, berättar Stefan Hermansson på Försäkringskassans kontor i Visby.
Åtminstone ett av de polisanmälda fallen har gått vidare till både åtal och fällande dom.
De flesta fuskfallen gäller bostadsbidrag, sjukpenning, sjukersättning eller tillfällig föräldrapenning. Och det är kvinnorna som fuskar mest. 61 procent av det totala antalet ärenden som utretts rör kvinnor.
På Gotland är det fusket med bostadsbidrag som dominerar. Av de 16 ärenden som utretts senaste året handlar flera om just det.
Hur får då Försäkringskassan tips om att någon fuskar med bidragen?
Jo, den vanligaste orsaken till att en fuskutredning inleds är tips från en anonym anmälare, läser vi i den färska rapporten från myndigheten.

Stor social kontroll
Och att det fungerar likadant på Gotland bekräftas av Stefan Hermansson.
- Den sociala kontrollen är stor, jag tror att ungefär hälften av våra utredningar beror på tips från allmänheten. Och här kan man märka en uppåtgående trend, det är fler och fler som ringer och tipsar, säger han.
Men ungefär lika ofta är det Försäkringskassans handläggare som själv anar att allt inte står rätt till och därför inleder en undersökning.
På Gotland har Försäkringskassan idag ingen speciell tjänst för enbart arbete med att motverka fusk.
- Nej, det har vi inte utan det ligger på de olika handläggarna. När de får impulser, utifrån eller internt, om att något inte ser rätt ut tar dom tag i det. Vi gör även slumpvisa kontroller, men vi har ingen fast tjänst för arbetet mot fusket, säger Jerker Sjöberg på Försäkringskassans kontor i Visby.
Men redan i början av nästa år kommer en eller ett par tjänster troligen att inrättas. I regeringens utlovade satsning för att minska akademikerarbetslösheten kommer nämligen 300 tjänster att tillfalla Försäkringskassan. Och tanken är dessa nya tjänstemän ska fördelas över landet och arbeta med att motverka fusk. Samköra register, göra stickprovskontroller med mera.
Något definitivt besked har inte kommit än men troligen viks en eller två av dessa tjänster för Gotland med granskning av Gotlandsärenden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!