Tre gotländskor till final i Årets konditor

38-åriga Anicka Larsson från Hemse, 25-åriga Cajsa Lindberg från Visby och 36-åriga Ellinor Andersson från Visby är tre av de fem finalisterna i Årets konditor 2010. Den 15 oktober avgörs tävlingen i Stockholm.

Foto: Jakob Lindberg

Gotland2010-06-23 04:00
Tävlingen årets konditor är svenska mästerskapen för professionella konditorer. Temat i årets tävling är sagor och finalisterna ska inom loppet av fem timmar skapa tre tårtor, en modern variant av en klassisk bakelse samt ett hemligt bakverk. Tävlingen avgörs Nordiska museet i Stockholm den 15 oktober i samband med Chokladfestivalen.
Anicka Larsson, som driver konditoriet Handgjort Stockholm i Stockholm, har jobbat som konditor i 23 år och har tävlat i Årets Konditor två gånger tidigare och kom trea 2006. Anicka har även vunnit SM för Unga Bagare 1994. Inför årets tävling säger hon:
"Sagotemat är jätteroligt eftersom man kan utveckla det lite som man själv vill. Det kan ju vara allt från barnböcker till lite mer vuxna sagor och äventyr. Det ska bli kul att verkligen få visa upp lekfullheten i konditoryrket."

Gotländska motståndare
Det hårda motståndet bjuds bland annat av Cajsa Lindberg från Visby och Ellinor Andersson också hon från Visby. Cajsa Lindberg, som jobbar på Gunnarsons Specialkonditori i Stockholm, är mästerskapets enda debutant i tävlingssammanhang men hon är ingen nybörjare. Efter konditorlinjen på gymnasiet har hon jobbat både på Tössebageriet och NK-bageriet innan hon för fyra år sedan började på Gunnarsons Specialkonditori där hon lagt märke till ett växande intresset för konditorkonsten.
Ellinor Andersson har jobbat som konditor i 15 år och driver sedan oktober 2009 Wisby Dessertkonditori. Senast Ellinor tävlade var i SM Unga Bagare på 90-talet och nu ser hon fram mot att tävla igen. Hon säger:
"Med 15 års erfarenhet som konditor ska det bli väldigt roligt att få visa upp mitt skapande. Det var tävlingens tema som gjorde att jag till slut anmälde mig, eftersom det finns så mycket man kan associera sagor."

Inför publik
Tävlingen genomförs inför publik och på fem timmar ska finalisterna var och en tillverka tre tårtor: två för tio personer och en för sex personer. De ska också göra en modern variant av en klassisk bakelse i 20 exemplar samt ett hemligt bakverk vars välkända namn de tävlande får reda på kvällen innan tävlingen.
Samtliga bakverk ska tillverkas på plats på Nordiska museet och dekoreras efter årets tema sagor. Skapelserna bedöms av en metodjury och en smakjury. Vinnaren tilldelas den ärofulla titeln Svensk mästare och ett stipendium på
40 000 kronor.
De övriga två finalisterna i Årets Konditor 2010 är:
Roy Fares, 25 år från Örebro. Roy är konditor på PO Choklad & Konditori i Stockholm.
Oscar Johansson, 29 år från Sjövik utanför Göteborg, är konditor på fartyget National Geographic Explorer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om