Tre gotlänningar i stor knarkrazzia

Tre unga gotlänningar finns bland de 447 drogköpare som polisen slagit till mot nu i veckan.Det handlar om personer som köpt droger på en viss hemsida på nätet.Huvudmannen bakom försäljningen dömdes tidigare i år till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-03-14 04:00
Polisens tillslag har skett ungefär samtidigt över hela landet. De 447 identifierade köparna finns i stort sett över hela landet, med en viss koncentration till storstäderna.

Sålt via hemsida
De har många likhetstecken - alla är unga, de flesta är födda på 1980- och 90-talet. Och 75 procent av dem är tidigare ostraffade.
Samtliga 447 kommer nu att delges misstanke om narkotikabrott.
De tre unga män som gripits på Gotland är födda under 1970- och 80-talet. En av dem är tidigare straffad för narkotikabrott och de två andra är dömda för trafikbrott.
Bakgrunden till det här stora tillslaget mot drogköpare är att Rikskriminalen förra sommaren uppmärksammade att det narkotikaklassade preparatet Tramadol såldes via en hemsida med ursprung i Sverige. Personerna bakom försäljningen spårades till Södermanland och de greps och häktades i november 2008.
Domstolsförhandlingarna mot männen är nu slutförda och huvudmannen är dömt till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. Han hade tjänat 1,3 miljoner kronor på den olagliga nätförsäljningen.

Stort samarbete
Polisen har sedan nystat vidare och identifierat ett stort antal av köparna. Och nu i veckan har man slagit till ungefär samtidigt mot alla 447.
- Den här samlade aktionen är ett samarbete mellan flera olika polismyndigheter i syfte att stoppa rekryteringen av unga missbrukare, säger Cecilia Fant, kriminalinspektör på Rikskriminalen.
Tillslagen på Gotland gjordes av polismyndigheten här på ön. De tre männen har hörts, men är inte anhållna utan har släppts.
När åtal kan komma att väckas ville man inte uttala sig om i går. Man vill överhuvudtaget inte ge några detaljer i ärendet.
Preparatet Tramadol har tidigare varit en oklassad drog som sålts fritt på nätet. Det blev narkotikaklassat i december 2007.

Aktion med kraft
- I och med att det blivit narkotikaklassat har det varit viktigt att agera med kraft, säger Cecilia Fant.
- Majoriteten av köpare är personer som inte är kända av polisen tidigare och många är troligen förstagångsköpare. Med det här tillslaget kan vi visa vad följderna kan bli när man köper narkotika, säger Thomas Karlsson, chef för Sörmlands narkotikarotel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om