IT-branschen domineras av män. Dell Technologies har därför lanserat ett koncept som heter ”Together in Technology”, för att öka jämlikheten och inkluderingen. När 300 kunder nyligen gästade ett event i Stockholm stod tre gotlänningar på scenen.
Niklas Jakobsson är nyligen tillförordnad vd för Dell Sverige, Annika Grönström är försäljningsdirektör och Joanna Randler arbetar som partneransvarig mellan två av världens största jättar – Microsoft och Dell.
– 2015 började vi att fokusera på hur vi ska kunna rekrytera fler kvinnor in i branschen. Jag har varit med att lansera ”Together in Technology” i en grupp som heter ”Women in action”, säger Joanna Randler.
När hon 1991 gick ut Säveskolan, dagens Wisbygymnasiet, från ekonomisk linje hade hon drivit UF-företag och tidigt intresserat sig för marknadsföring och företagsekonomi.
– Först gjorde vi underkläder, sedan började vi med keramikprodukter, säger Joanna Randler och berättar att UF-företagandet var ett bra sätt att tidigt få inblick i affärsplaner och försäljning.
Efter att ha läst marknadsföring och design i Los Angeles jobbade Joanna Randler nästan 20 år i reklambranschen. Via Microsoft och HP kom hon till Dell, där hon sedan åtta år är fast anställd.
– För ett år sedan bytte jag roll, från marknadsföring till affärsutveckling. Jag är länken mellan Microsoft och Dell i Europa, Mellanöstern och Afrika, säger hon och berättar om den stora fördel det ofta är att vara gotlänning i omvärlden.
Att ha vuxit upp i Visby, på en ö som långt ifrån alla känner till, är speciellt när hon pratar på Teams med kollegor ute i världen.
– När du säger att du är uppvuxen på en ö finns det alltid samtalsämnen. Man blir lite exotisk, och ofta får jag visa på Google Maps var Gotland ligger, säger hon.
Med 133 000 anställda i 180 länder är Dell en av de stora globala spelarna i branschen. Förutom Joanna Randler, Niklas Jakobsson och Annika Grönström finns ytterligare ett par anställda som är gotlänningar. I en bransch som står inför en enorm expansion.
– Den kommer närmast att explodera de närmaste tre åren. I dag finns 50 miljarder uppkopplade enheter, som till exempel klockor, lampor, laptops och mobiler. Inom tre år spås det ha tredubblats till 150 miljarder, säger Joanna Randler.
Branschen räknar då med ett mycket stort behov av att rekrytera rätt kompetens.
– I Sverige behöver vi anställa 70 000 inom IT- och teknikbranschen, säger hon och hänvisar till en rapport från Almega.
Om inte fler kvinnor inkluderas halveras mängden möjliga att rekrytera ifrån. Men Joanna Randler konstaterar att det arbetet går för långsamt.
– För oss är det därför så viktigt att vi fokuserar på att berätta att det är en härlig bransch att jobba i. Många tror att alla måste vara tekniskt duktig för att jobba i tech-branschen, men så är det inte. Vi behöver många till otroligt olika roller och avdelningar, säger hon och lyfter de många frågor där medarbetarna på Dell har möjlighet att vara med och påverka.
Beroende på det egna intresset finns grupper man kan delta i för exempelvis klimat och miljö, jämställdhet och mångfald.
– Man har möjlighet att vara med och göra skillnad, det tror jag är en av framgångsfaktorerna, säger Joanna Randler och berättar om en tillåtande attityd där medarbetarnas idéer gärna testas.
Att möten sällan läggs tidigt på morgonen eller sent på arbetsdagen är en annan viktig faktor för att öka arbetsplatsens attraktivitet.
– Vi vill att de anställda som har barn ska kunna lämna och hämta på förskolan, säger Joanna Randler och berättar att hon själv har tre döttrar:
– Då känns det extra bra att vara med och driva på de här frågorna. Vi får se, men den äldsta dottern har i alla fall kommit in i tech-branschen, säger hon.
Annika Grönström har också barn, och ett starkt engagemang inom fotbollen med sig, och är i dag försäljningsdirektör.
– Anpassningen med tiderna har varit jättebra, säger hon och berättar att hon i sju år varit tränare inom ungdomsfotbollen.
Hon gick ut fyraårig teknisk linje på Säve året innan Joanna Randler. Båda hade innan dess gått högstadiet på Södervärnskolan.
– Jag har alltid tyckt att det är intressant med teknik. Det är en ständig utveckling och jag vill vara en del av att utveckla Sverige, säger Annika Grönström om sitt engagemang.
För att fler kvinnor ska känna sig inkluderade i tech-branschen behövs en annan attityd i samhället, menar Annika Grönström.
– Vi behöver redan från tidig ålder hitta andra sätt, för att tjejer inte ska tycka att det är läskigt med teknik, säger hon.
I sin position är hon en kugge i det arbetet.
– Jag sitter i ledningsgruppen för Dell Sverige och jag försöker att få fler tjejer in i branschen, och att de ska känna att teknik inte är något skrämmande utan utvecklande. Vi behöver fler tjejer som tar ledande positioner i företagen, säger hon.
En styrelsekartläggning som omfattade över 90 000 företag i Sverige pekar på hur viktigt det är att nå dit.
– Den undersökningen visar att om man har minst 30 procent kvinnor i ledande positioner, då är man mer lönsam än andra företag, säger Joanna Randler.
Efter pandemin och ökat fokus på att minska resandet för att bli klimatsmartare, är det i dag lika självklart att sitta på kontoret i Solna, som i fritidshuset i Öja och jobba mot den globala omvärlden för Joanna Randler.
Ur ett globalt perspektiv är Gotland och Storsudret både centralt och väldigt exotiskt när hon möter kollegor på andra kontinenter.
– Jag försöker åka hem till Öja så ofta jag kan, två till tre månader om året jobbar jag därifrån, säger hon.
Hem till Gotland åker också tillförordnade vd:n Niklas Jakobsson ofta. Han beskriver sig själv som en kameleont mellan att jobba i tech-branschen och att hacka betor.
– Jag har aldrig riktigt lämnat Gotland och har kvar gården vid Uddvide i Grötlingbo, säger han och berättar om den stora fördel han har av sin bakgrund som gotlänning.
På en ö, längre bort från omvärlden än vad man har i en storstad, har ny teknik betytt allra mest och fått störst genomslag.
– Jag tror att det finns en stor fördel i att komma från någon obyggd – när man ska ta till sig den globala utvecklingen, säger han.
I rollen som vd för Dell Sverige vill han jobba för en bredare rekrytering, där kvinnor självklart ska inkluderas.
– Den här branschen har dominerats av killar med stort teknikintresse. I dag är det en helt annan inriktning, där man ser nyttan för alla människor. Och den kraftigaste expansionen är just nu inom sjukvård och hälsa, en kvinnodominerad bransch, där teknik kan ha ett stort genomslag.