Tre lärare får EU-stöd för fortbildning i Europa
Tre lärare på Gotland har fått EU-stöd för att fortbilda sig i Europa.Ragnfrid Linna, June Norrby och Birgitta Svedjer heter de lyckliga stipendiaterna som får resa till Irland respektive Frankrike i höst.Men Internationella Programkontoret har knappast överösts av ansökningar från Gotland. Av 267 ansökningar var tre från Gotland. Samtliga beviljades.- Många är inte medvetna om möjligheterna. Det skulle behövas en kontaktperson på Gotland, säger Gunnel Sjögren, handläggare.
June Norrby och Birgitta Svedjer, Hörsne skola får sammanlagt 3505 euro till ett lärarutbyte på Irland där hittills 18 länder är klara för att delta.
De båda kollegorna har tidigare samarbetat i ett liknande EU-projekt och reste då till Irland och Portugal.
Nu ska vi ragga nya skolor. Vi kommer att vara en vecka på Irland och träffa andra lärare. Vår lilla skola vill jobba med andra skolor ute i Europa. Det gör att man vidgar vyerna och ser vilka likheter som finns, säger Birgitta Svedjer.
<span class=MR>Kompetensutveckling</span>
EU-stipendierna täcker ca 75 procent av den totala kostnaden för resa, kurs och uppehälle. Tanken är att lärare ska få kompetensutveckling och kulturellt utbyte för att stärka kvaliteten i utbildningen.
Vi tittar på vilka behov den sökande pekar på i sin ansökan. Vi ser också till vilka behov som finns på skolan och hur man har tänkt att koppla fortbildningen till undervisningen när man kommer hem, säger Gunnel Sjögren.
Hon är handläggare på Internationella Programkontoret, den statliga myndighet i Stockholm som beslutar vilka lärare som ska få EU-stöd.
Ansökningarna från Gotland har inte direkt strömmat in. Av samtliga 267 ansökningar fanns tre från Gotland. Samtliga beviljades EU-stöd.
Varför är det inte fler som söker?
Jag tror inte att man är medveten om möjligheterna. Vi har ett skolnätverk med kontaktpersoner från kommuner runtom i landet, men ingen på Gotland. Det skulle behövas. Den kontaktperson som är närmast finns i Småland, säger Gunnel Sjögren.
<span class=MR>Ingen Gotlandskvot</span>
Finns det en särskild kvot för Gotland?
- Nej, men vi försöker sprida på gracerna och har alltid i åtanke att vi ska täcka hela landet. Vi är inte riktigt där ännu, men vi är på god väg.
En av fördelarna med att åka utomlands är att man får chans att knyta kontakter med lärare i andra länder, menar Gunnel Sjögren. Därifrån är steget inte långt till att starta samarbeten mellan skolor. Och här finns mer pengar att hämta.
Då kan man komma tillbaka hit och söka pengar till projekt. Vi har en pott för det också.
Kurserna, som ofta är inriktade på språk, finns i alla europeiska länder, dock med viss dominans i engelsk- och fransktalande länder. Sverige anordnar varje år ett tiotal kurser, bland annat finns en i Vimmerby på temat Astrid Lindgren. Kinda kommun står bakom en kurs i utomhuspedagogik som hålls i Tjeckien.
<span class=MR>300 000 euro</span>
Fortbildningsverksamheten för lärare har pågått sedan 1995 och sker inom ramen för EU-programmen Comenius och Grundtvig. Totalt uppgick de 204 stipendier som beviljades under våren till 300 000 euro, varav drygt en procent gick till Gotland. För den lärare som missade vårens ansökningsomgång blir det en ny chans i höst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!