Tre män erkänner omfattande klotter (GA)
I går var det rättegång med tre klottrare i 20-årsåldern vilka erkänt mängder med klotter i Visby.- En av de största utredningar någonsin vid polismyndigheten på Gotland, säger utredaren, polisassistenten Ayman Aboulaich.
Klottersanering. Polisens utredare anser att kostnaden för sanering och skadestånd är en halv miljon.
Foto: Rolf Jönsson
Ayman Aboulaich menar att allmänheten börjar bli avtrubbad när det gäller klotter:
- När vi har ringt runt kunde vi konstatera att många av de drabbade struntar i att anmäla och det ger fel signaler - det gäller istället att göra en markering.
Grov skadegörelse
Åklagaren betecknar brottet som grov skadegörelse. De åtalade har klottrat på en mängd olika platser i Visby. Bland annat har de klottrat på tingshuset och det var vid detta tillfälle två av dem greps av ett vittne på motorcykel. Männen beskrev hur de på hemväg efter en fest klottrat på allt de såg: bänkar, skyltar, väggar och elskåp från Gutavallen upp via tingshuset till gamla A7-området.
De erkänner allt klotter som de står åtalade för.
Åklagare Susanne Wihlborg sa att hon kände sig som en bingoutropare när hon gick igenom hela den långa listan med åtalspunkter för de tre. Åtalet omfattar 20 sidor.
Det visades en film som gjorts av polis och fältassistenter i Stockholm och som gav rätten en inblick i klotterkulturen och hur klottrare tänker. I filmen beskrevs klottrandet som vanebildande, som ett missbruk som är svårt att ta sig ur.
Efter filmen visades ett bildspel på en del av det klotter som de tre männen har gjort sig skyldiga till i Visby.
"En fas i mitt liv"
En av de åtalade männen berättade under rättegången:
- Det var en fas jag hade i mitt liv. När jag sedan åkte fast så kände jag mig provocerad att fortsätta klottra.
Efter att ha suttit anhållna i början av året hade de alltså fortsatt klottra när de släppts.
Vid rättegången sa alla tre att de tänker annorlunda i dag och att de känner ånger. En uppgav att han känner avsmak när han tänker på det.
En annan av de åtalade berättade att han klottrade då han hade en självdestruktiv svacka. En period då han hade det jobbigt både hemma och i skolan.
- Jag mådde psykiskt dåligt men då jag klottrade på stan mådde jag bra och insåg inte hur det skulle förändra mitt liv.
De sa också att vissa saker är tabu för klottrarna och bland exemplen på detta är ringmuren, kulturarvsbyggnader och privata bilar. När det gäller företagsbilar, bussar anser de det som okej att klottra.
Bevisbilderna talade dock emot och visade klotter på privat bil och på en medeltida byggnad i Visby. Detta förklarades med att de varit påverkade av droger vilket påverkat omdömet.
Klotter som betecknas som grov skadegörelse kan ge fyra års fängelse. Som ringa skadegörelse kan det ge ett års fängelse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!