Tre omgångar fullt hus på Bokens dag

Nio författare deltog i Bokens dag i Spegelsalen på Clarion Hotel.

Göran Greider berättade om och läste ur sin "En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande".

Göran Greider berättade om och läste ur sin "En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande".

Foto: Nils Stahle

Gotland2019-10-17 18:13

De nio fördelades på tre välbesökta sittningar om 1,5 timme. På den första deltog Camilla Davidsson, Göran Greider och Anna-Karin Palm.

Camilla Davidssons färska roman "Under fikonträdets skugga" utspelas delvis på norra Gotland. Hon är Årebaserad men bor sommartid på Fårö sedan 15 år tillbaka.

– Jag blev kär i naturen vid första ögonkastet. I boken har jag valt en plats jag tycker om, några mil norr om Lärbro på väg mot Hellvi. Men jag har medvetet gjort den luddig så att jag inte ska få påpekanden som att "den vägen går inte där".

Det är en roman om livsval och relationer. Susanne har blivit lämnad. Hon tar familjeprylarna med sig från Bromma till Gotland och startar av en slump loppisverksamhet. 

Camilla Davidsson berättar gärna om bokens innehåll men hejdar sig vid ett tillfälle och konstaterar "Nu håller jag på att avslöja hela boken". Hon röjer i stället att hon redan är klar med uppföljaren.

– Också den kommer delvis att utspela sig på Gotland, lovar hon.

Göran Greider är tidningsman, författare och poet. I boksammanhang är han aktuell med "En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande". En poetisk självbiografi eller kanske snarare en samlingsvolym som skär genom Greiders författarskap. 

– Jag ville skriva en bok om mig själv som inte handlar uttalat om mig själv. Jag tycker om att vara lite hemlig vilket kan synas som en paradox, noterade han anspelande på sitt kändisskap inom debatt- och panelområdet. 

Han läste valda delar ur boken, merparten dikter. Och om vitt skilda ämnen, exempelvis religiös dikt. 

– Det ska vara lätt att ta sig in i en dikt men svårt att ta sig ur, citerade han sig själv och tillade om den sentensen:

– Ganska bra, tycker jag. 

– Det händer att jag skriver ledartexten i form av en limerick. När det fungerar som bäst kan man använda poesin i olika viktiga sammanhang, menar Göran Greider.

Anna-Karin Palm har skrivit en tung biografi om Selma Lagerlöf, "Jag vill sätta världen i rörelse". 

En viktig roll spelar Selma Lagerlöfs brev, som blev tillgängliga för forskning 50 år efter hennes död 1940. 

– Selma Lagerlöf bestämde sig som åttaåring för att bli författare. Hon hade ett otroligt självförtroende. "Jag tror att detta är den bästa bok som finns på svenska", skrev hon i ett brev till mamman om debutromanen "Gösta Berlings saga". 

Och Anna-Karin håller med:

– En av de mest egenartade böcker som skrivits på svenska. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!