Tre omkom i olycka 1994

För snart tio år sedan omkom tre personer när SOS-stiftelsens ambulanshelikopter störtade i havet nordväst om Visby.
Ombord fanns en pilot, en räddningsman och en kvinnlig narkossköterska.

Gotland2004-09-20 04:00
Det var den 31 oktober 1994 som olyckan inträffade. Helikoptern startade från Karolinska sjukhuset och skulle flyga till Visby. Då föll ett lätt duggregn, det var molnigt med en sikt på tre kilometer. Klockan 17.23 befann sig helikoptern strax norr om Stenkyrkehuks fyr på Gotland och piloten meddelade att hans misstänkte att det var fel på kursgyrot. 16 minuter senare tappade Visbytornet all kontakt med helikoptern som återfanns först den 3 november på 80 meters djup i havet väster om Stenkyrkehuks fyr.
Ett omfattande räddningsarbete sattes in, där bland annat fyra helikoptrar, spaningsflyg, ett tiotal fartyg och 200 personer finkammade den kuststräckan där man trodde helikoptern försvunnit.
<span class='mr'>Kolliderat med vattenytan</span>
Tisdagen den 1 november påträffades den 30-åriga sjuksköterskan Maria Hargeson död i vattet utanför Nyhamn i Lummelunda. På fredagen lokaliserades helikoptervraket. Måndagen efter hittades piloten Thomas Ekdahl och räddningsmannen Hans-Åke Westberg påträffades några dagar senare.
De mekaniska skadorna på helikoptern SE-JBS visar entydigt att den kolliderat med vattenytan i marschfart. Strålkastarna var sannolikt tända vid olyckan, säger Statens haverikommission i sin utredning.
"Olyckan har sannolikt orsakats av att föraren i mörkret förlorat yttre referenser under flygningen.
Det är nästan ett år efter olyckan som Statens haverikommission blev klar med sin utredning. De konstaterade att förare varit i god fysik och psykisk kondition samt var behörig att utföra den planlagda flygningen. Då framgick också att pilotens totala helikopterflygtid bara marginellt översteg minimikravet och att hans erfarenhet av civil ambulanshelikopterverksamhet var begränsad.
Något fel på helikoptern kunde experterna inte hitta. Bristerna SHK pekade på handlade om företagets operativa föreskrifter och rutiner. Kommissionen ansåg också att Luftfartsinspektionens tillstånds- och tillsynsverksamhet av flygföretaget inte var acceptabla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om