Tre sägs upp och 24 nya anställs när högskolan p å Gotland spara

Även högskolan har sparbeting och man har i flera år brottats med ett ackumulerat underskott. I fjol var detta underskott 18 miljoner.
För att spara måste högskolan trimma organisationen ytterligare genom att tre tillsvidareanställda inom administrationen sägs upp.
Samtidigt nyanställs 24 personer vid högskolans undervisande del.
Högskolan på Gotland har fått tre nya institutioner och en ny enhet.
Inger Österholm har blivit utsedd till prorektor vid högskolan. Rektor Gunhild Bäckman ska fortsättningsvis kunna delegera vissa frågor till prorektorn

Gotland2002-05-28 04:00
Högskolan på Gotland räknar med att kunna spara cirka två miljoner genom att säga upp tre personer som idag är anställda inom högskolans administration. Vidare kommer två tjänster inom administrationen, som idag är vikariat, inte att återbesättas.
Samtidigt som administrationen krymper så växer den undervisande delen av högskolan. 24 personer nyanställs­19 av dessa är lärare, de flesta inom teknik.
Enligt högskolelagen måste skolan ha en prorektor, en ställföreträdande rektor.
Inger Österholm har utsetts till prorektor med tre års mandat. Gunhild Bäckman har redan nu delegerat två frågor till Inger Österholm­konst och nya medier samt distansutbildning.
<span class=MR>Nya institutioner</span>
Från att ha varit en enda stor institution har nu högskolan på Gotland fått tre nya institutioner.
De tre är : institutionen för naturvetenskap och teknik, institutionen för samhällsvetenskap, informatik och lärande samt institutionen för kultur och samhälle.
Högskolestyrelsen har även fattat beslut om att inrätta enheten för konst och nya medier som på sikt ska bli en institution.
Högskolans nya organisation tar nu form. Anledningen till att den nya organisationen ser ut som den gör är högskolelagen.
Nytt är bland annat inrättatandet av nya nämnder som: disciplinnämnd, personalnämnd, grundutbildningsnämnd, nämnd för forskningsfrågor, nämnd för konstnärligt utbildningsarbete samt lärarförslagsnämnd.
För närvarande får högskolan fyra miljoner årligen från staten till forskning. Enligt Gunhild Bäckman har man fått löfte om sju miljoner under nästa år men inga beslut har ännu tagits.
Sammanlagt i år har högskolan 10 miljoner till forskning i externa medel varav alltså fyra miljoner kommer från staten. Resterande kommer från fonder och stiftelser.
Högskolans ekonomiska situation är i stort kopplat till antalet studerande. Högskolan har hittills inte expanderat som det var tänkt och anledningen till detta uppges vara ökad konkurrens med andra högskolor i landet.
<span class=MR>Underskott</span>
Under alla år sedan högskolan startade på Gotland har man haft ett ackumulerat underskott­i fjol var detta underskott 18 miljoner kronor.
I fjol fick högskolan 11 miljoner från departementet till att täcka upp underskottet. Högskolan har nu fram till 2006 på sig att få bort det ackumulerade underskottet.
För att locka nya studenter till Gotland tar man nu till nya aktiviteter som exempelvis tillfälle för intresserade att kunna få chatta på internet med en student i Visby.
Genom detta hoppas man att intresserade enkelt ska kunna få information om hur det är att bo och studera vid högskolan i Visby. Från maj till september kommer rundvandringar att arrangera i högskolans lokaler för intresserade.
Vidare kommer det att sättas upp ett 70-tal skyltar runt om på Gotland som ska locka studenter till högskolans utbildningar.
<span class=MR>Bostäder</span>
En brännande fråga är studentbostäder. Enligt Gunhild Bäckman behövs det både specifika studentbostäder och vanliga bostäder.
Bland studenterna som vill studera på högskolan finns även de som har familj. Högskolan vill även få fram bostäder till de som ska nyanställas.
För att kunna lösa problemen inför hösten kommer Bäckman att titta närmare på Tallbacken i Follingbo.
Man ska undersöka om det går att enkelt förvandla det före detta äldreboendet till studentbostäder. Gunhild Bäckman understryker att det är kommunens ansvar att få fram bostäder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om