Fjolåret innebar ett uppvaknande för många då risken för en pandemi av svininfluensa stod för dörren.
Alla lärde sig att tvätta händerna inte bara efter toalettbesök utan också efter besök i affären, när man befunnit sig i offentliga miljöer och före måltider. Det köptes stora mängder desinfektionsmedel.
Influensatyperna är smittsamma, virusorsakade luftvägsinfektioner som ger upphov till sjukdomskänsla, feber, frossa, huvudvärk, muskelvärk och torrhosta.
Varje år förekommer influensa, i Sverige oftast under vintern. Ibland sparsamt, ibland som större epidemier och mera sällan som del i en världsomfattande utbredning - så kallad pandemi.
Två till tio procent av befolkningen brukar få influensa från december till april.
I samband med större epidemier kan mer än var femte individ drabbas, enligt Socialstyrelsen.
Influensasäsongen
Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har konstaterat att svininfluensan fortfarande dominerar bland de influensavirus som nu cirkulerar i Europa.
Storbritannien och Frankrike rapporterar att sjukdomsmönstret liknar förloppet under influensapandemin 2009 - med högre risk för att utveckla allvarlig sjukdom i åldersgrupperna under 65 år. Samtidigt visar de första rapporterna att många utvecklar svininfluensa med ett lindrigt förlopp, och inte uppsöker vården i samma omfattning som under förra året. De svårare sjukdomsfallen som rapporterats hittills har varit ovaccinerade personer.
Förra årets vaccinationer mot svininfluensa konstateras ge ett gott skydd mot viruset även i år.