EU klassar ny kabel som viktigt miljöprojekt

Den planerade kabeln mellan Sverige, via Gotland, till Lettland har av EU utvalts som ett av projekten som ska göra unionen klimatneutral.

De befintliga kablarna mellan Gotland och fastlandet börjar bli gamla och behöver ersättas. Ett projekt med en kabel som via Gotland förbinder Sverige och Lettland prioriteras av EU.

De befintliga kablarna mellan Gotland och fastlandet börjar bli gamla och behöver ersättas. Ett projekt med en kabel som via Gotland förbinder Sverige och Lettland prioriteras av EU.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2022-02-09 18:05

Vid ett seminarium i riksdagshuset i april om Gotlands behov av en ny elförbindelse med fastlandet presenterade Hitachi Energy en lösning som kopplar samman Oskarshamn, via Gotland, med Grobina i Lettland. Nu har EU-kommissionen tagit med projektet på listan över projekt som är av gemensamt intresse för att EU ska nå målet att vara klimatneutralt till 2050.

– Det är ett styrkebesked. Projektet är prioriterat och kan få stöd från EU, säger riksdagsledamoten Lars Thomsson (C).

Att vara med på listan ger möjlighet att söka bidrag från EU-programmet Fonden för ett sammanlänkat Europa. Fonden har för programperioden 2021–2027 en budget om 33,71 miljarder euro, varav sektorn för energi 5,84 miljarder euro.

Andra fördelar är en snabbare process. En myndighet ska vara enda kontaktpunkt i tillståndsprocessen. Även bedömningen av projektets miljöpåverkan ska gå fortare.

Projektets tidplan oroar dock Lars Thomsson. Enligt planen startar arbetet med en förstudie i år, men ett godkännande kan komma först 2028. Anläggningsarbetena kan starta 2031 och förbindelsen väntas inte vara i drift förrän 2036. Det är sent, med tanke på Cementas planer på att ha en klimatneutral fabrik i Slite till 2030. Den satsningen kräver en ny elförbindelse med fastlandet.

– Jag hoppas att det kan gå fortare, säger Lars Thomsson.

Nuvarande förbindelse mellan Gotland och fastlandet består av två kablar, anlagda 1983 och 1987. De beräknas ha en livslängd som längst till 2035. Den nya förbindelsen är tänkt att ersätta de gamla kablarna. Satsningen omfattar en 125 kilometer lång 700 MW-kabel mellan Oskarshamn och Gotland. Den är dimensionerad för att klara ökad anslutning av vindkraft och att klara industrins (Cementas) ökade behov. Den 195 kilometer långa kabeln mellan Gotland och Lettland får en kapacitet om 500 MW.

Med tanke på de många projekt med vindkraft till havs runt om Gotland är Lars Thomsson oroad över om dimensioneringen kommer att vara tillräcklig.

Beskedet från EU gör det lättare att hitta investerare till projektet. Drivande kraft är det brittiska bolaget Tranmission Investment, som arbetar med att hitta investerare till storskaliga projekt.

– Transmission Investment är en tung aktör i branschen, säger Lars Thomsson och berättar att han inom kort träffar energiminister Khashayar Farmanbar (S) för att presentera satsningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!