Tredje internationella dagen i Hemse
För tredje året genomförs Internationella dagen i Hemse och det är som vanligt ett oerhört ambitiöst och genomarbetat program som erbjuds på folkhögskolan, på Kupan, i församlingshemmet, i Pingstkyrkan och senare på kvällen i Hemsegården där det avslutas med en gripande teaterföreställning.
Man kan bland annat lyssna på föredrag om mödrahälsovård, samtala om så vitt skilda ämnen som islamofobi eller globala miljöförändringar samt ta del av utställningar och bokbord.
Många gotlänningar delar med sig av erfarenheter från utlands- och solidaritetsarbete: Barbro Ullberg Gardell berättar om det ockuperade Palestina och Karina Hansson berättar om El Salvador. Bo Holm och Carina Lindberg har perspektiv på Chile och Fredrik Palm har varit läkare utan gränser i Sudan och Darfur.
Tomatteatern
Birgitta Wetterdahl berättar om sina arbeten i Kambodja, Oman, Kenya och på Västbanken. Susanne Zetterblom och Inga-Britt Karlbom berättar om Zimbawe och elever från Donnergymnasiet ger en bild av Chile, för att nämna några programpunkter.
Tomatteatern under ledning av Sofia Ahlin Schwanbom spelar forumteater, Mats Hallberg leder afrikansk sång och dramapedagog Birgitta Apelkvist leder rollspel.
Du kan delta i samtal om olika kulturer, mat, hälsa och klimat och du kan diskutera islamofobi. Trafficking är ett annat ämne som ingår i programmet. Kvinnofrågor och den globala miljön är andra stora samtalsämnen under Internationella dagen i Hemse.
Brutal historia
Dagen avslutas med mat och teater på Hemsegården. Teater Albatross från Halland spelar pjäsen "Kongo" som under en timma skildrar landets blodiga och sorgliga historia.
Föreställningen som är en blandning av berättarteater, expressiv dans, mim och med inslag av musik innehåller också en hel del humor, men denna förstärker snarast det brutala i historien.
Hela programmet hittar du på folkhögskolans hemsida och i pappersform på biblioteken på södra Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!