Tredje mörkaste novembermånaden någonsin

November 2019 blev den tredje mörkaste novembermånaden i Visby sedan mätningarna startade för 68 år sedan.

Novembermörker. Årets november var den tredje mörkaste sedan mätningarna började.

Novembermörker. Årets november var den tredje mörkaste sedan mätningarna började.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2019-12-03 13:01

Tyckte du att den just avslutade novembermånaden var mörkare och regnigare än någonsin. Det har varit en hel del diskussion om att årets novembermånad måste ha varit rekordmörk. Först de allra sista novemberdagarna dök solen upp igen och spred sitt inte så värmande men väl ljusläggande sken.

Och det stämmer - nästan. November 2019 är den i Visby med tredje minst antal soltimmar sedan de meteorologiska mätningarna startade för 68 år sedan. Det allra mörkaste året är faktiskt inte jättegammalt. 

– Visby hade i november i år 17 soltimmar. Det är det tredje solfattigaste av de år vi har mätt. Mätningarna började för 68 år sedan och är en av våra längre, konstaterar meteorolog Sandra Andersson vid SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, i Norrköping.

– Näst minst antal soltimmar hade 1960 med 13 och lägst antal var det 1993 med 6 registrerade soltimmar.

Som om det inte räckte med mörkret. Det känns också som om det regnade i stort sett varje dag under november även om det inte var några skyfall. Och också regnmängden var större än normalt enligt SMHI:s siffror. Visby flygplats noterades för 71,4 millimeter.

– Det är 125 procent av det normala. Det regnade således 20-30 procent mer än det normala, konstaterar Sandra Andersson.

Hon håller ännu på och sammanställer den totala Gotlandsstatistiken där regnmängden som vanligt skiljer sig åt mer än andra siffror mellan de olika mätstationerna på ön. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!