Tredje SM- starten för bagare Mattsson
Tredje gången gillt. Det hoppas Mikael Mattsson som gör sin tredje start i SM för Unga Bagare.- Förra året hade jag problem med skådebrödet. Jag har ett bättre recept i år, säger han.
- Det skulle sitta fint att kunna sätta upp en SM-titel på sitt CV, och dessutom få komma ut i Europa och tävla, säger Mikael som tror på en bättre placering i år.
Det är 16:e gången tom tävlingen arrangeras. SM avgörs på Ester Mosessons gymnasium den 8 april. Under fem timmar ska deltagarna baka matbröd, vetebröd, wienerbröd och skådebröd.
Wienerbröden är Mikael Mattsons starka sida.
- Där fick jag full pott i fjol, 20 poäng av 20 möjliga.
Däremot gick det sämre med skådebrödet. Det är bröd som inte ska ätas, utan formas konstnärligt för att visas upp, exempelvis i skyltfönstret.
- Jag försökte forma en kavel, men degen sprack, berättar Mikael Mattsson.
I år ska det gå bättre. Fjolårets SM-tvåa Maria Isacsson från Uddevalla delade med sig av sitt recept.
- Jag har varit lite lat med träningen inför tävlingen, men jag ska åka till Donnergymnasiet och träna på skådebröden, säger Mikael Mattsson.
Det är på Donnergymnasiet Mikael Mattsson fick sin utbildning. Sedan har han arbetat hos Steinbrenner & Nyberg i Göteborg, och nu arbetar han deltid på Konditori Norrgatt.
Mikael Mattsson siktar på att starta eget. Hans stora intresse är choklad, tryfflar och praliner. Han har experimenterat flitigt med tryfflarna och har ett tjugotal egna sorter.
- Choklad är inne just nu. Det finns till och med en tävling på Nordiska museet. Jag var inte med i höstas, men kanske ställer upp den här här hösten, säger Mikael Mattsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!