Elbil är nu det vanligaste valet för öns bilköpare. Förra året var en tredjedel av alla nyregistrerade fordon elbilar. Antalet nya elbilar ökade med 36 procent, samtidigt som nyregistreringen av bensinbilar minskade med 25 procent och dieselbilar med 45 procent.
Under 2022 nyregistrerades 324 elbilar. Till det kan läggas 150 laddhybrider, vilket gör att de laddbara personbilarna svarade för nästan hälften av nyregistreringen.
I början av november beslutade regeringen att avskaffa klimatbonusen för bilar med låga utsläpp. Sista chansen att få del av bonusen var att rusa till bilhandlarna och hinna teckna kontrakt före den 8 november.
De bilar som såldes i november är ännu inte inregistrerade. Statistiken visar trots det en kraftig uppgång för elbilar under november och december. En ökning som förklaras med det beslut om sänkt klimatbonus som fattades i juni. Bonusen skulle sänkas från 70 000 till 50 000 kronor vid årsskiftet, beslutade den tidigare regeringen. Något som den nya regeringen ändrade.
– Det var många som ville ha sina bilar levererade före årsskiftet för att få den högre bonusen, säger Fredrik Wikebo som är försäljningschef vid Bilcity.
Många av de som köpte bil i början av november kan få vänta över ett halvår innan den är levererad och inregistrerad. Det innebär att antalet nyregistrerade miljöbilar kan väntas vara högt även i år.
– Intresset för bensinbilar har ökat efter att klimatbonusen togs bort och elpriset ökat kraftigt. Men jag tror ändå att elbilarna kommer att vara det vanligaste valet framöver. Alla tillverkare ställer om. Volkswagen räknar med att sälja 60 procent elbilar och 40 procent fossildrivna i år, säger Fredrik Wikebo.
Efter rusningen i november förväntade sig de flesta bilhandlare en nedgång.
– Jag trodde att det skulle bli en längre paus. Det har varit en liten nedgång, men det är förvånansvärt många som kommer in och tittar på en ny bil, säger Lotta Boberg vid Bilcompaniet.
Hon tror att många kommer att välja elbil eller laddhybrid trots att klimatbonusen är avskaffad.
Ett ökat antal laddbara fordon ställer krav på laddinfrastrukturen. Gotland fick ett 70-tal laddstationer när projektet Elbilslandet genomfördes 2014– 2015. De står oftast vid populära besöksmål. Behovet av laddplatser på andra platser är stort, och förra året genomförde Region Gotland och Geab en gemensam satsning. 23 laddstationer har satts upp i Polhemslunden, vid Cramérgatan, Solbergabadet och hamnterminalen. Ännu återstår att sätta upp två stationer i Slite.
Geab har även beviljats nio miljoner kronor i stöd för att sätta upp en snabbladdare för tunga fordon.
Vid Geab har man anställt mer personal för att klara av ansökningarna om att installera laddboxar.
– Vi får in 15–20 intresseanmälningar varje vecka. Att ladda hemma har varit stort länge, det som tillkommit på senare tid är bostadsrättsföreningar och företag, säger Johan Sjöndin vid Geab.
De som lämnat intresseanmälan kan räkna med att få en offert inom några veckor.
– Kunskapen hos de som ansöker är ganska liten. Det är inte bara att dra en kabel från huset till laddboxen, säger Johan Sjöndin och berättar att man bland annat behöver se över husets säkringar och styra förbrukningen genom lastbalansering.
Johan Sjöndin räknar med att installation hos en privatkund går på cirka 25 000 kronor, före den skattereduktion som man får för grön teknik. Reduktionen halverar kostnaden.