Folkhälsomyndigheten rekommenderar en tredje dos vaccin, en så kallad påfyllnadsdos, mot covid-19 till alla över 18 år. Hittills har 67,8 procent av den gotländska befolkningen vaccinerat sig med dos tre.
Det innebär att det fortfarande är många gotlänningar som har tagit dos ett och dos två, men ännu inte dos tre. Täckningsgraden bland de som är över 12 år och tagit både dos ett och två är 89 procent.
Det är stor skillnad mellan åldersgrupperna.
– De som allra mest behöver den tredje dosen, äldre och riskgrupper, är vaccinerade. Bland de äldsta är täckningsgraden väldigt hög, över 90 procent, säger Christine Senter, vaccinsamordnare på Gotland.
Sämst täckningsgrad finns i den yngsta åldersgruppen, 18 till 29 år. Här har bara 25 procent tagit en påfyllnadsdos.
– Det är ett mönster vi även ser nationellt, men jämfört med andra regioner har vi nått ut till en stor andel av befolkningen. Det är klart att vi gärna skulle se att fler yngre tar tredje dosen, men det allra viktigaste är att de äldre vaccinerar sig.
Att vaccinationsviljan bland yngre är relativt låg kan ha flera förklaringar, säger Christine Senter.
– En av förklaringarna kan vara att många är, eller har nyligen varit, sjuka i covid-19 och att man väntar på att bli helt frisk och återhämtad.
Olika insatser för att nå ut till fler görs kontinuerligt. Exempelvis besöker vaccinationsteam Campus Gotland, psykiatrin, Röda Korset och lokaler där SFI-undervisning bedrivs. Nu planeras även inför nationella vaccinationsveckan som infaller vecka 11.
Fortfarande är de tillfälliga vaccinationsmottagningarna igång i Slite, Hemse och Visby med Ica Maxi Arena och Gutavallen.
– Den främsta anledningen till att vi öppnade mottagningen på Gutavallen var för att finnas närmre de som inte har bil eller cykel. Vi fick många sådana önskemål, och därför är det lite förvånande att inte fler väljer Gutavallen, säger Christine Senter.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu en extra påfyllnadsdos, en fjärde dos, till de som bor på särskilt boende, som har hemtjänst eller hemsjukvård samt till de som är 80 år och äldre. Totalt rör det sig om omkring 5 000 personer på Gotland och arbetet påbörjades redan förra veckan.
Vecka 7 gjordes knappt 1 500 vaccinationer på Gotland, majoriteten av dem dos tre. Om det är mycket eller lite beror på vad man jämför med, säger Christine Senter.
– Backar vi ett år och jämför är 1 500 vaccinationer på en vecka ganska mycket, men jämfört med när det var som mest och vi gjorde omkring 4 000 vaccinationer i veckan är det klart färre nu.
Hur länge till kommer det storskaliga vaccinationsarbetet pågå?
– Det vet vi inte. Just nu ser vi att vi behöver vara igång i några veckor, kanske månader, till. Beroende på vad som händer får vi växla upp eller växla ner, säger Christine Senter.
Har utfallet motsvarat förväntningarna över hur många som hittills har tagit påfyllnadsdosen?
– Å ena sidan har vi lyckats väldigt väl i och med att vi är en av de regioner som nått fram till flest invånare, men samtidigt finns fortfarande många som inte har vaccinerat sig. Därför vill vi fortsätta att vara så tillgängliga som möjligt. Vaccinationen handlar inte bara om att klara sig här och nu, utan också om att vara rustad för det som kan komma i form av nya virusvarianter och annat.