Mer än hälften av de som flyttar till Gotland, med planen att bli kvar här permanent, är barnfamiljer. Bland dem finns en större andel egenföretagare.
Fyra av tio som flyttar hit har ett kortsiktigt perspektiv och var femte planerar att flytta igen inom två år. Dessa är i högre grad yngre barnlösa som flyttat till Visby för att studera eller jobba.
– Mer än 6 av 10 inflyttare har en tidigare relation till Gotland – var fjärde inflyttare är född eller uppvuxen på ön. Men var femte inflyttare har inga tidigare erfarenheter av Gotland, berättar Mimmi Gibson, tillförordnad marknads- och varumärkesansvarig på Region Gotland.
Många av de som är benägna att flytta till ön hittar vi i Stockholm.
– De senaste åren har vi sett en utflyttning från storstäderna. En stor anledning till flyttströmmarna beror på att den stora barnkullen som föddes runt 1990 nu är i skedet av livet då de vill köpa hus och bilda familj. Möjligheten till distansarbete, och därmed möjlighet att behålla jobben i storstan, kan ha ”drivit på” utflyttningen, säger Göran Skoghage, koncerncontroller på regionen.
I övrigt finns det inga demografiska variabler som skiljer de flyttbenägna åt, konstaterar Mimmi Gibson:
– Vi ser inga signifikanta skillnader i fråga om köns- eller åldersfördelning. Inkomstmässigt är de varken låg- eller höginkomsttagare.
De flesta som flyttar till Gotland lockas av högre livskvalitet och öns förutsättningar att kombinera bra jobb med en rik fritid, enligt Mimmi Gibson. Om de blir kvar avgörs ofta av hur väl de lyckas hitta nya sociala sammanhang.
– De som är mellan 20-45 år har generellt en något vagare uppfattning om Gotland som en plats att bo på permanent. Vi behöver öka kunskapen i gruppen om möjligheterna ön erbjuder, säger Mimmi Gibson.
Den mesta in- och utflyttningen sker under augusti och september – då åldersgruppen 18-24 flyttar till sin studieort.
Under pandemin arbetade regionen intensivt med att få de som flyttat hit tillfälligt att tänka om och bli permanentboende på ön. För att lösa de demografiska utmaningarna lägger de även krut på att locka unga till ön.
– Regionen arbetar aktivt med kompetensförsörjningen och där är extern marknadsföring en väsentlig del. Vi kommunicerar våra jobb på olika sätt; genom bland annat sociala medier, mot besökare som befinner sig på ön och även riktat mot fastlandet, berättar HR-specialisten Beatrize Olsson.