Trevligt, men inte särskilt värdefullt

Intresset var stort när auktionfirman Bukowskis värderade gotlänningarnas konst och antikviteter i går. Men de flesta tog med sig sina föremål hem igen. "Jättetrevlig! Men inte värd något i pengar", var svaret många fick.

guldvik. Konstnärinnan Anna Palms akvarell från Kopparsvik var ett av få verk som värderades ganska högt av Bukowskis Louise Lyberg. Ägaren Fredrik Adelsköld ska nu sälja målningen på auktion i Stockholm.

guldvik. Konstnärinnan Anna Palms akvarell från Kopparsvik var ett av få verk som värderades ganska högt av Bukowskis Louise Lyberg. Ägaren Fredrik Adelsköld ska nu sälja målningen på auktion i Stockholm.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-09-27 04:00
Bland guldklockor, konstverk, ljusstakar och gamla leksaker letade auktionshuset Bukowskis efter gotländska dyrgripar att ta med till auktion i Stockholm.
- Det är bara kul att få reda på vad sakerna är värda - och vad det är för något! säger Anita Österberg, som bland mycket annat hade med sig en kakfatshållare i mässing från 1800-talet.
I de flesta fall rörde det sig om privatpersoner som ville veta mer om sitt föremål - oftast bara värt några hundralappar. Men bland affektionsvärden och kopior fanns det en del guldkorn.

Tavla värd 50 000
En akvarellmålning av Kopparsvik, målad av Anna Palm, värderades till 50 000-60 000 kronor av Bukowskis chefsintendent, Louise Lyberg.
- Vi auktionerar ut den nu i höst, säger ägaren Fredrik Adelsköld, som redan visste att den var värdefull.
Två gånger per år åker Bukowskis i Stockholm till Gotland för att söka antikviteter och konstföremål.
Hélène Gullberg har precis värderat det mest udda föremålet hittills för dagen - ett modelltåg av märket Fleischmann. Hon förklarar att det inte är värt någon betydande summa men uppmanar ägaren att ta väl hand om det och att "gömma" det för barnbarnen.
Gotlänningarna hade fler "konstiga" saker att visa upp under gårdagen. En unik oljelampa har Ylva Johansson från Bunge tagit med sig.
- Den var min pappas och har funnits i familjehemmet. Han reste mycket och jobbade bland annat med att restaurera kyrkor i Paris. Jag tror att oljelampan kan vara därifrån, säger Ylva Johansson.
Hon har med sig allt från tavlor till ljusstakar men hon är inte ute efter att sälja något.
- Jag är väldigt intresserad av föremålen och varifrån de kommer, säger hon samtidigt som hon antecknar vad Bukowskis vd Carl-Gustaf Petersén har att säga om hennes saker.
- Jag har nog aldrig sett något liknande, säger han om den mytologiska oljelampan som ser ut att ha asiatisk härstamning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om