Fredrika Bremer-förbundet bildades 1884. På Gotland har förbundet inte haft någon aktivitet de senaste 17 åren, men nu har ett gäng kvinnor och en man dragit i gång verksamheten igen. Elisabeth Kalkhäll, Annabritta von Schulman och Lina Runander är aktiva i styrelsen.
– Jag saknade jämställdhetsarbetet. Jag har med mig det hemifrån och minns mamma och mosters engagemang för kvinnors rätt och lika värde, förklarar Annabritta von Schulman varför hon gått med i Fredrika Bremer-förbundet.
Arbetet för att skapa ett jämställt samhälle började för länge, länge sedan. En av pionjärerna var Fredrika Bremer som föddes 1801. Hennes engagemang för kvinnans rätt i samhället har satt djupa spår i kvinnorörelsen. I dag står Fredrika Bremer-förbundet för jämställdhet mellan kvinnor och män.
Kampen handlar om att fler kvinnor ska finnas vid makten, i politik, näringsliv, forskning, medier, kultur och familj. Det handlar också om att fler män ska vara där barnen finns. Lika lön för lika och likvärdigt arbete är också i fokus för arbetet för att nämna några exempel.
– På vissa områden är vi mer jämställda. Det syns fler pappor med sina barn på stan och inom många yrken har vi blivit mer lika men det finns områden där det inte hänt något, säger Annabritta von Schulman.
Rösträtt för kvinnor var viktigt för hundra år sedan. Utvecklingen har gått framåt och i dag är det andra frågor som behöver lyftas fram.
– Målet är att få upp dem på agendan. Det finns så många dolda fördomar och normer. Det handlar om omedvetenhet, säger Elisabeth Kalkhäll.
– Jag fick upp ögonen för jämställdhetsfrågor för 20 år sedan och såg då ett tydligt patriarkat.
Med patriarkat menas ett samhällssystem där män har makten och dominerar de flesta ledande positionerna inom politiska, ekonomiska, religiösa, sociala, och finansiella institutioner.
Fredrika Bremer-förbundet är sprungen ur kvinnokampen, men något kvinnoförbund är det inte.
– Vi jobbar för jämställdhet och vill ha med oss män i vårt arbete, säger Elisabeth Kalkhäll.
Att män ska vara lika delaktiga i jämställdhetsarbetet är en självklarhet. Problemet är att det bara är en man som anslutit sig av ett 30-tal medlemmar på Gotland. Utan män är förbundet inte särskilt jämställt.
– Hur rimmar det ur jämställdhetssynpunkt, säger Elisabeth Kalkhäll.
– Fler män skulle vara ett stort steg framåt. Vi måste vara representativa på alla nivåer, säger Lina Runander som brinner för allas lika värde.
Lite extra fokus lägger hon på att det ska bli bättre för barnen. Skolan är ett område hon pekar på.
– Alla ska bedömas lika i skolan, oberoende av om de är pojkar eller flickor.
Hon berättar om en undersökning där man filmat verksamheten i en förskola som särskilt månar om att behandla flickor och pojkar lika.
– Trots att de hade ett tydligt fokus kunde man se på filmerna att killarna behandlades annorlunda, säger hon.
– Vi har så mycket i oss av könsbundna roller och det är könsbundna normer som styr, säger hon.
Just normerna är en springande punkt och något som de vill synliggöra.
– Är vi inte medvetna om vilka normer som gäller kan vi inte heller bearbeta dessa, säger Lina Runander.
Annabritta von Schulman berättar om en undersökning hon varit med och gjort, för att kontrollera hur jämställdheten fungerade på Företagardagen.
– Vi tog tid på hur många minuter män och kvinnor talade på mötet.
Det var lika många män och kvinnor som var uppsatta på talarlistan.
– Undersökningen visade att männen fick betydligt längre tid på sig att framföra sina åsikter, berättar Annabritta von Schulman.
Fredrika Bremer-förbundet på Gotland har fått en nystart och styrelsen är ännu på planeringsstadiet. Engagemanget för ett jämställt samhälle finns kvar även om det är riktat mot andra frågor än på 1800-talet. Några punkter som de lyft fram är ”Våld i nära relation”, "Jämställda, kompetenta styrelser" och "Jämställd ekonomi".
Här finns stort stöd i statistiken, där allt pekar mot att kvinnor är förlorarna.
– Vi har sämre lön och lägre pensioner, ger Elisabeth Kalkhäll som exempel.
– Många tror att de lever jämställt, men vi har ett stort arbete att göra för att nå dit, säger Lina Runander.