– Vi har inte så många fall än. Enstaka rapporter har kommit in men inget barn som smittats med RS-viruset vårdas på sjukhuset, säger Maria Amér som är smittskyddsläkare på Gotland.
I några län, bland annat Jönköping, har smittat ökat så kraftigt att många barn behövt sjukhusvård. Från vecka 46 till vecka 47 ökade fallen med 40 procent sett till hela landet. På Gotland är läget något bättre, i alla fall än så länge.
– Det finns en tendens att vi är lite senare med olika smittor på Gotland men RSV-smitta sprider sig i Sverige, säger Maria Amér
Från Tyskland och USA kommer rapporter om katastrofläge.
– Vi följer utvecklingen.
Där smittan fått fäste har man gått ut med rekommendationer om att småbarn ska stanna hemma från förskolan om det finns spädbarn i familjen. Det är ett sätt att försöka undvika smitta och stoppa spridningen.
Det är framför allt de minsta barnen som löper högre risk att bli svårt sjuka av RS-virus och då kan de behöva läggas in för att få behandling mot ansträngande hosta och andningsvårigheter.
– Att få hjälp med att vidga luftrören och lösa slemmet så att de kan amma, så att de får i sig tillräckligt med mat. Ibland kan de också behöva syrgas.
De flesta barnen klarar av viruset men det är ändå viktigt att inte utsätta dem för onödiga risker. Äldre barn och vuxna infekteras också av RS-viruset men får oftast en infektion som mer liknar en vanlig förkylning.
RS-viruset är inte anmälningspliktigt men fångas upp när prover tas i samband med andra smittor.
– Vi upptäcker det när vi tar prov på säsongsinfluensa och covid-19, säger Maria Amér.
Säsongsinfluensan har också dragit igång samtidigt som fler insjuknar i covid-19. På lasarettet hade man åtta patienter inneliggande med covid-19 i smittsam fas under onsdag vecka 49. Ingen vårdades på intensivvårdsavdelningen då.
– Vi går mot vintern och influensaperioden. Då är det viktigt att vaccinera sig, säger Maria Amér.
Det finns drop-in-vaccination mot covid-19 både i Visby, Hemse och Slite. Det går också att boka en tid via appen Alltid öppet. De som fyllt 65 år eller hör till en så kallad riskgrupp kan då även ta en spruta mot säsongsinfluensa. Vårdcentralerna vaccinerar också mot influensan.
Förutom vaccin är det viktigt att tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk och håll avstånd för att hålla smittan borta.