Hansalinjen startades för drygt ett år sedan och ur ett passagerarperspektiv har färjan mellan Nynäshamn och Rostock som gör stopp i Visby blivit en framgång. Under sommaren har man haft en beläggning av resenärer och personbilar som överträffat rederiets förväntningar.
Men godstransporterna har inte blivit så många som man hoppats på.
– Vi har haft lägre volymer än vad vi hade räknat med. Men generellt sett är godstransporterna färre under semesterperioden och så även för oss, säger Håkan Johansson.
Hur ser du på framtiden för Hansalinjen?
– Vi väntar oss en ökning av transporterna under hösten och innan sommaren hade vi en stigande trend av godsvolymer. Men vi har en bit kvar tills vi når den nivå som krävs för att linjen ska bära sig på längre sikt.
Målet är att lastbilar ska åka till sjöss istället för att rulla på vägarna. För det får Gotlandsbolaget ett statligt stöd från Trafikverket. Myndighetens syfte med den så kallade ekobonusen är att minska slitage, buller och att värna miljön. Totalt har man beviljat rederiet 73 miljoner kronor, men eftersom transporterna blivit färre än väntat har beloppet i praktiken blivit mycket mindre. Håkan Johansson ser ändå ljust på möjligheterna.
– När den här linjen är fullt utbyggd kan den erbjuda möjlighet för 75 000 lastbilar per år att välja ett miljövänligare alternativ. Det är bättre än att köra 60 mil på E4:an genom Sverige, säger han.
Vad är det viktigaste om ni ska lyckas med det här?
– Det viktigaste är att varuägarna och fraktköparna kräver att deras transporter ska utföras mer miljövänligt. De behöver driva på den här förändringen. Vi erbjuder ett konkurrenskraftigt pris och tidsaspekten är också väldigt bra. Man kommer fram i god tid och dessutom utvilad. Så lastbilschaufförerna är positiva till Hansalinjen.
Hur länge kan ni köra på under de här omständigheterna?
– Det är för tidigt att säga men det här är en stor satsning. Vi har tagit oss an den med både tålamod och uthållighet. Just nu är vårt fokus att få fraktköpare och varuägare att vakna till och ta vara på den här möjligheten att använda transporter med mindre miljöpåverkan. Nu jobbar vi på med mycket marknadsföring, har säljagenter i Tyskland och har tät dialog med olika logistikföretag, säger Håkan Johansson.