Historien sträcker sig tillbaka till 1899 då farfars far Carl Rhodin (1871-1952), känd som just Brazil Jack, startade den cirkus som än i dag bär hans namn. Men Trolles cirkusrötter går hela tolv generationer bakåt, ända till 1500-talet.
Han är fjärde generationen cirkusdirektör inom familjeföretaget, en livsstil lika mycket som ett arbete.
– Jag kunde aldrig känna mig riktigt hemma i den verkliga världen, där det hade betydelse vilken tröja man bar, säger han i ”Sommar i P1”.
I cirkusvärlden, där har tillbringade varje helg efter genomliden skolvecka, kunde han vara sig själv, och är så än i dag. Inte minst med den handsydda kostym, med 3000 gnistrande kristaller, han bär i jobbet.
Nu är de ute ännu en sommar på sin evighetslånga turné med runt 200 föreställningar per år. I Visby är det premiär den 17 juli på cirkusplatsen nära Söderport, där cirkusen sedan stannar fram till den 28 juli.
Packa upp, slå ner de 200 meterlånga järnpålarna i marken som håller allt på plats. Fyra timmars kollektivt jobb, två timmars nedpackning.
Cirkuskonsten har i sin historia konster med djur och clowner med stora skor och smink i ansiktet.
Men detta finns sedan flera år inte i Brazil Jacks program:
– Tiden var mogen, säger han.
Mogen för att avveckla cirkusdjuren, alltså. Det skedde 2018, det år Trolle formellt tog över som direktör efter sin mor. Då var endast hundar och hästar kvar i manegen. Vilda djur i form av exempelvis elefanter hade inte funnits sedan 1990-talet.
Och clowner, har de egentligen någonsin varit roliga, frågar han sig:
– Det är groteska karaktärer med tjocka lager smink som skrämmer barn!
I stället har han fört cirkusen in i nutiden, utan att ge avkall på känslan. Artisteriet når nya nivåer med hjälp av ljus och ljud, kostymering, avancerad produktion och halsbrytande nummer.
Det är just produktionen, att producera föreställningar, som varit och är Trolles drivkraft. Drömmen har aldrig varit att bli artist.
I första hand har det handlat om att förverkliga sina visioner om en fullmatad show för de 1 500 personer som ryms i cirkusens tält.
Trolle Rhodin pratar åtta språk flytande, men behärskar ytterligare några, något han lärt sig via cirkusens artister från allehanda länder. Han lever i en husvagn, sommarhalvåret i Sverige och på vintern i södra Europa då det stora tältet hyrs ut till andra aktörer.
Förutom att föra cirkusen in i samtiden har han valt att lyfta fram sitt romska påbrå, från såväl faderns som moderns sida.
– Vi har hållit tyst om det på grund av alla fördomar mot romer och resande. Men nu har jag valt att komma ut som resande för att jag är trött på att leva i skuggorna och att inte kunna berätta om vem jag är, berättar han i "Sommar".
Förutom detta har Trolle Rhodin haft att kämpa mot en allmän misstro som ofta drabbat ambulerande artister.
Som en del i detta har han infört kontantfria betalningssystem då kontanta betalningarna fick folk att tro ”både det ena och det andra”.
Och som direktör för världens äldsta turnerande cirkus är Trolle Rhodin noga med att behandla alla lika. Ingen ska vara förmer än någon annan, alla hjälps åt; nationalitet, sexualitet eller ursprung spelar ingen roll.
– Ingen är mer värd än någon annan, det är det viktigaste. Alla i cirkusen har en uppgift.
Rättelse: I en tidigare version skrev vi att cirkusen besöker andra platser på Gotland. Rätt är att Brazil Jack enbart är i Visby 17–28 juli.