Tron ska försätta skogshot
Religiös tro och praktiskt miljöarbete. Det är vad religionernas miljömöte i Visby handlar om. Med tron som drivkraft vill man rädda världens hotade skogar.
Foto: Bengan Zettergren
Han hävdar att religionen ofta är mycket djupt förankrad i människors liv och därför bättre förstår att leda ett förändringsarbete. Och förändringar måste till för att vi ska få stopp på den förstörelse som pågår, slår han fast. -Vi ser hur skogar förstörs och arter dör ut. Men tidigare har vi inte haft kraften att arbeta ihop för att förändra utvecklingen. Målen för Visbymötet är två. Dels ska man arbeta fram en internationell standard för hur ett hållbart skogsbruk ska bedrivas i kyrko- eller religionsägd skog. Ett slags miljöcertifiering för den skog som ägs av kyrkor och samfund. Och om sex år ska 80 procent av all skog som ägs av trossamfund runt om i världen brukas enligt de nya reglerna. Dels ska man skapa reservat eller skyddsområden av mark som kyrkorna/religionerna äger. Visby stift kommer under veckan att förklara samtliga sina 42 hävdade ängen på Gotland för kyrkoreservat. -Det innebär att vi fortsättningsvis inte bara har gotlänningarnas ögon på oss om vi inte sköter dem, utan hela världens ögon, säger stiftsjägmästare Göran Allard. Flera exempel
Hur andra religioner eller samfund väljer att skapa sina skyddade områdena är upp till dem. Martin Palmer berättar bland annat om buddister iKambodja som gör träd till munkar och på så sätt skyddar dem från att bli fällda. Benediktinerna har producerat en handbok iekologiskt skogsbruk som nu sprids i deras församlingar i flera världsdelar. Han betonar också att det inte räcker med bara tro. -Kunskap och hårt arbete är två lika viktiga ingredienser, säger Martin Palmer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!