"Tror inte på någon större revolution för Gotlands del"

Strandskyddet föreslås i en utredning att göras om från grunden. Meit Fohlin (S) tror inte att det i någon större utsträckning kommer att påverka Gotland.

Meit Fohlin (S), oppositionsråd, kommenterar läget kring strandskyddet.

Meit Fohlin (S), oppositionsråd, kommenterar läget kring strandskyddet.

Foto: Montage/Tommy Söderlund/Malin Stenström

Gotland2020-12-15 16:39

Regeringens särskilde utredare Catharina Håkansson Boman lämnade under måndagen in sin utredning rörande strandskyddet till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Hon föreslår bland annat att större hänsyn ska tas till att Sverige är ett stort land, skillnaden på befolkningsmängd i olika regioner och att tillgången till sjöar och stränder varierar stort. 

Hon föreslår i utredningen att kommuner ska kunna ansöka till länsstyrelsen om att häva strandskyddet i landsbygdsområden. Samt att det generella strandskyddet vid små vattendrag och sjöar ska tas bort. 

Hon skriver vidare att strandskyddet bör stärkas i områden där exploateringsgraden är hög och efterfrågan på mark är stor. Samtidigt menar Håkansson Boman att strandskyddet bör stärkas i vattenområden som är särskilt viktiga för djur- och växtlivet. 

– Vi har verkligen väntat på den här utredningen. Det här handlar bland annat om att man kan få bygga vid sjöar där exploateringstrycket inte är så högt, säger Meit Fohlin (S), oppositionsråd, och fortsätter:

– Vi måste kunna samla utveckling på vissa valda platser och låta bli att exploatera på vissa platser. Samtidigt är det jätteviktigt att allemansrätten gäller. Jag ser inte det här som att det blir någon större revolution för Gotlands del. 

Anna-Lena Fritz, chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet, säger att hon under måndagen läst sammanfattningen av utredningen. Men att hon ännu ska läsa den runt 400 sidor långa utredningen.

– Förändringen kommer innebära att man upphäver strandskyddet vid sjöar som är mindre än ett hektar och vattendrag som är smalare än två meter. Sedan ska länsstyrelser ha två år på sig att återinföra det, om man tycker att det behövs, säger Anna-Lena Fritz.

Hon kan ännu inte bedöma exakt hur Gotland kommer påverkas om den nya strandskyddsutredningen blir verklighet. 

– Tidigare har det funnits LIS-områden där man ska kunna exploatera i, men nu blir det istället landsbygdsområden. I norra delen av Sverige ska det genomföras lättnader i strandskyddet, men i södra Sverige ska det bli mer restriktivt. Och Gotland är ju en del av södra Sverige. Jag hoppas att länsstyrelserna får vara en del av den remissrunda som man tidigare sagt ska genomföras, säger Anna-Lena Fritz. 

Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnämnden, har ännu inte läst utredningen och vill avvakta med att kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!