Trots bostadsbrist står lägenheter tomma

Gotlandshem har tio års kötid för en lägenhet. Ändå står just nu 15 lägenheter avsedda för studenter outhyrda.

På Mejerigatan, men även Fältgatan, finns just nu lediga lägenheter trots bostadsbristen.

På Mejerigatan, men även Fältgatan, finns just nu lediga lägenheter trots bostadsbristen.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2019-09-14 15:25

Bostadsbrist råder över hela ön och hos Gotlandshem köar 37 000 för en bostad. Ändå står 15 lägenheter avsedda för studenter just nu tomma.

– Jag får inte ihop det. Vi får rapporter om att det är brist på studentbostäder och här står vi med lediga lägenheter, som du dessutom får hyra året runt. Studenterna har en trygghet i att de har kvar sin lägenhet under sommaren och behöver inte leta ny bostad igen till höstterminen, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

Hon berättar att 46 lediga studentbostäder lades ut samma dag som studenterna vid Campus Gotland fick sina antagningsbesked. Då gjorde ett 80-tal intresseanmälan, men bara 31 lägenheter blev uthyrda. 

Sedan dess har några nya lägenheter kommit till och några studenter har fått bostad. I går stod fortfarande 15 studentlägenheter med centralt läge på Mejerigatan och på Fältgatan tomma.

– Alla som vill ha får en lägenhet. Den som har fått med kortast tid hade fyra dagar i kön, säger Elisabeth Kalkhäll.

Gotlandshem ska nu träffa Campus Gotland och studentkåren för att ta reda på vad som hänt, men om ingen flyttar in kommer lägenheterna att stå tomma. De är vikta för studenter och kommer inte att släppas till kön för bostadslösa.

– Många av dem är korridorboenden, säger hon. 

I nästa etapp studentboenden som planeras på Mejerigatan och på A7-området bygger Gotlandshem istället separata lägenheter utan korridor.

– Där bygger vi så att vi skulle kunna hyra ut till andra kategorier som behöver små lägenheter, säger Elisabeth Kalkhäll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!