Det var i april i år som kvinnan blev uppringd av en person som sa sig vara säkerhetsvakt på Länsförsäkringar bank. Bedragaren fick tillgång till kvinnans bank-ID och kunde plocka ut 87 375 kronor
När hon upptäckte att hon utsatts för ett telefonbedrägeri vände hon sig till banken och begärde att hon skulle få tillbaka sina pengar.
”Direkt sa hon att dom inte kunde hjälpa mig”, beskriver kvinnan svaret hon fick av banken.
Kvinnan redogör för detta i en anmälan till ARN, Allmänna reklamationsnämnden, dit kvinnan nu vänt sig för att få hjälp. Hon har även tagit kontakt med Brottsofferjouren:
”De säger att banken ska hjälpa mig”, skriver hon i anmälan till ARN.
Om man handlat i god tro när en bedragare ringt och lurat av en pengar på bankkontot, har man rätt till ersättning. Det framgår av en dom i Högsta domstolen som avgjort att bankerna ska betala tillbaka pengar till kunder som blivit utsatta för bedrägeri.
Enligt Högsta domstolen är huvudregeln att kontohavarens betaltjänstleverantör, oftast banken, ska återställa kontot till den ställning som den skulle ha haft om den obehöriga transaktionen inte gjorts. Om inte kontoinnehavaren skyddat sina koder får kontoinnehavaren dock inte tillbaka sina pengar.
Det är här det kan bli svårt att bedöma om kontohavaren verkligen skyddat sina koder som krävs men det är bara om kontohavaren betett sig grovt vårdslöst genom att lämna ut sina koder och bedömts vara särskilt klandervärt som hen inte får tillbaka pengarna eller delar av summan.
Även om man handlat grovt vårdslöst genom att lämna ut koder, men inte särskilt klandervärt har man rätt att få tillbaka sina pengar, förutom 12 000 kronor.
Högsta domstolen är tydlig i sin bedömning men i en ledare i DN anser skribenten att domen ignoreras av bankerna.
”Trots att lagen är tydlig drar sig bankerna för att ersätta kunder som fått sina konton tömda av bedragare. Kanske hoppas de att offren inte ska orka driva processerna till domstol”, skriver DN:s ledarskribent.
Länsförsäkringar bank AB har erbjudits att uttala sig om bedrägeriet.
– Vi kommenterar inte pågående ärenden, skriver Caroline Hejningen på Länsförsäkringnas presstjänst
Under förra året anmäldes över 20 000 telefonbedrägerier, en ökning med 86 procent jämfört med året innan. Brottet är utbrett och betraktas som en svensk mångmiljonindustri.