Färre ansöker om försörjningsstöd trots prishöjningar

I takt med att priserna för mat och boende skenar skulle man kunna tro att fler även behöver hjälp med ekonomin i form av försörjningsstöd. Men så är inte fallet på Gotland.

Mari Bergström, chef för regionens stöd- och försörjningsenhet säger att antalet hushåll med försörjningsstöd minskat i juni månad jämfört med samma period i fjol.

Mari Bergström, chef för regionens stöd- och försörjningsenhet säger att antalet hushåll med försörjningsstöd minskat i juni månad jämfört med samma period i fjol.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2022-08-31 09:12

Även om de senaste siffrorna är för juni månad, så tycks trenden hålla i sig. Antalet hushåll med försörjningsstöd minskar. Mari Bergström är chef för Region Gotlands stöd- och försörjningsenhet:

– I juni hade vi 525 hushåll med försörjningsstöd jämfört med 623 hushåll samma månad i fjol. Ett hushåll kan sen vara en hel familj eller en enskild person, men det är oavsett en ganska rejäl minskning. Vår känsla är att den trenden hållit i sig även under juli och augusti, även om jag inte har de siffrorna än, säger hon.

Man skulle kunna tro att ökade kostnader för mat och boende borde resultera i fler sökande. Men icke.

– Elen var ju dyr redan under våren, och det påverkade inte mer än att de familjer som redan gick här fick söka mer pengar. Men det var ju inte fler familjer som sökte. Så jag tror inte att höjda priser kommer påverka antalet sökande i höst.

Fram till år 2020 ökade kostnaderna för försörjningsstödet, och i år beräknas totalen landa på 59 miljoner kronor.

Det är framförallt i år, även om det började lite i fjol, som vi ser en nedgång i antalet hushåll som ansöker om försörjningsstöd, och det är väldigt positivt eftersom befolkningen ändå ökar på ön.

Så vad beror det på då?

– Människor har i högre utsträckning än förut fått arbete, vilket är lösningen för de flesta att inte behöva gå på försörjningsstöd, säger Mari Bergström. 

Så länge arbetsmarknaden ser ut som den gör, med stor efterfrågan på arbetskraft, så tror hon inte att de kommer se någon ökning av antalet sökande jämfört med i dag. 

– Det är ju egen lön som är lösningen för människor att inte behöva söka stöd. Så jag är hoppfull ändå. Det är också förhållandevis många som haft sommarjobb, och de pengarna brukar man kunna leva på en bit in på hösten innan man kommer tillbaka hit, fortsätter hon.

Normen för försörjningsstöd fastställs av regeringen i slutet av december varje år och är inte förhandlingsbar. Men regionerna kan göra individuella bedömningar i enskilda fall.

– I juli höjdes bostadsbidraget för barnfamiljer med 25 procent så jag föreslog för vår socialdirektör Marica Gardell att vi inte skulle räkna med den höjningen som inkomst. Vi låter det ligga kvar på samma nivå som förut till årsskiftet då vi får en ny norm – och det gick hon med på. Det innebär att barnfamiljerna tillfälligt får lite extra i plånboken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!