Trots lång utredning – ingen vet hur vattnet förorenades

Trots omfattande arbete har regionen inte fått något svar på vad som ledde till höstens föroreningar av vattnet i Visby med omnejd. Det meddelades under en pressträff på fredagsförmiddagen. Helagotland var på plats och har här sammanfattat vad som sades.

Trots omfattande arbete har regionen inte fått något svar på vad som ledde till höstens föroreningar av vattnet i Visby med omnejd. Det meddelades under en pressträff på fredagsförmiddagen.

Trots omfattande arbete har regionen inte fått något svar på vad som ledde till höstens föroreningar av vattnet i Visby med omnejd. Det meddelades under en pressträff på fredagsförmiddagen.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Gotland2024-04-19 09:56

Det var den 9 november förra året som Region Gotland gick ut och avrådde boende i Visby, Vibble, Västerhejde, Väskinde, Brissund, Själsö, Tofta, Eskelhem samt Västergarn från att dricka det kommunala vattnet.

Orsaken var att provsvar visade att det innehöll bakterien Clostridium perfringens, vilket senare visade sig härröra från vattentäkten Langs hage. Rekommendationer om att koka allt vatten som skulle drickas eller användas i matlagning kvarstod ända fram till mitten av december.

På fredagens pressträff var det VA-ingenjören Karin Åkerlund som presenterade resultaten från den utredning som gjorts av händelsen. Sammanfattningsvis var beskedet att det ännu är oklart hur det gick till när bakterien förorenade vattnet i Langs hage.

– Det kan ha varit en konsekvens av ovanligt höga grundvattennivåer, vilket kan ha berott på att det kom mycket nederbörd i oktober. Men det är inte fastställt. Vi har också tittat tittar på enskilda avlopp i närheten utan att hitta något avvikande, sade Karin Åkerlund. 

Enligt henne pågår utredningsarbetet emellertid fortfarande. Bland annat genom kontroller i ett dagvattendike, utifrån teorin att det kan ha läckt in något i dagvattnet där.

undefined
Enligt Karin Åkerlund pågår utredningsarbetet emellertid fortfarande.
undefined
"Det är inte en billig lösning – vi pratar om flera miljoner. Men om vi inte ska införa besöksförbud på ön, vilket inte är aktuellt, så känner vi att den här lösningen måste till", sade VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson..

För att klara av sommarens behov kommer regionen – vilket meddelats tidigare – att använda två tillfälliga vattenverk för det vatten som hämtas från Langs hage. De finns redan på plats och enligt regionen arbetar man hårt för att få dem i drift i maj. Anläggningarna – som är i ”containerform” använder sig av så kallade ”ultrafilter”, som renar vattnet från bakterier och virus.

– Det är en beprövad teknik som är byggd i en kompakt form för att den ska vara flyttbar. Därför är den applicerbar vid den här typen av situationer. Själva tekniken används på flera andra ställen på ön, sade Jonas Carlsson, processledare för projektet ”Visby framtida dricksvattenförsörjning”.

undefined
Jonas Carlsson, processledare för projektet ”Visby framtida dricksvattenförsörjning”.

Han uppgav också att ”containerverken” endast är tillfälliga, och att en permanent lösning kommer att presenteras för tekniska nämnden i maj.

– Det är inte en billig lösning – vi pratar om flera miljoner. Men om vi inte ska införa besöksförbud på ön, vilket inte är aktuellt, så känner vi att den här lösningen måste till, sade VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson.

Som tidigare beslutats införs på lördagen bevattningsförbud på delar av Gotland. På frågan om varför det sker mycket tidigare än i fjol – då det infördes den 20 juni – svarade Susanne Bjergegaard Pettersson att det berodde på det dåvarande läget. 

– Förra året hade vi några gynnsamma år bakom oss – situationen var balanserad på ett bra sätt. Och eftersom det såg så bra ut lade man ett sent bevattningsförbud, sade hon och fortsatte: 

– Eftersom vi har tagit en vattentäkt ur bruk – Langs hage – så har vi överbelastat de andra under tiden. Nu är vi ju helt övertygade om att vi ska få igång den igen, men vi måste ha marginal. Och därför införs förbudet redan den 20 april i år. 

Varför ska bevattningsförbudet bara gälla på vissa platser, och inte på hela ön? 

– Det är lagstiftningen. Om det inte finns behov av bevattningsförbud på en specifik plats, varför ska vi då införa förbud där? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!