Ett avtal är redan undertecknat med Nybergs om att bygga det nya badhuset i Visby. I Dalhem och Sanda har förskolorna tillfälliga bygglov som är på väg att löpa ut. En ny lag innebär ökat ansvar för avfallshanteringen nästa år.
Det är några exempel på sådant som tvingar Region Gotland att investera. Trots att regionstyrelsen budgeterar för ett driftsunderskott om 135 miljoner kronor nästa år, så uppgår investeringarna för 2024 och 2025 till drygt 1,6 miljarder kronor. Det är mycket, men ändå cirka 400 miljoner mindre än nämnderna ville ha för perioden. Flera investeringar måste alltså vänta.
– Gångbron vid kryssningskajen är väl ett exempel på en investering som kan skjutas upp, men på sikt måste vi ha en trafiksäker lösning, säger tekniska nämndens ordförande Mariette Nicander (M).
Tekniska nämndens investeringsutrymme minskar med nära 150 miljoner kronor.
– Nu lämnar vi budgetberedningens förslag till förvaltningen, som får se över vad vi kan göra. Sedan ska vi återkomma till budgetavstämningen i höst, säger Mariette Nicander.
Hon är glad över att tekniska nämnden får klartecken för att investera 333 miljoner kronor i vatten och avlopp, och 41 miljoner kronor i avfallshanteringen.
– VA-investeringarna är nödvändiga för att kunna ansluta nya fastigheter. I avfallshanteringen behövs satsningar eftersom regionen övertar ansvaret för insamlingen av förpackningar och tidningar nästa år, säger Mariette Nicander.
För barn- och utbildningsnämnden är det andra omständigheter som tvingar fram satsningar. Förskolorna i Sanda och Dalhem har båda tillfälliga bygglov som löper ut 2025. Därför avsätts 60 miljoner kronor till nya lösningar. Det är dock inte tillräckligt om man vill genomföra det dyrare alternativ som finns för Sanda. Att bygga en förskola liknande den i Väskinde beräknas kosta 70 miljoner kronor. Det billigare alternativet är en upprustning av befintliga lokaler.
– Jag räknar med att få en rapport om alternativen i Sanda inom kort. När man ska göra en långsiktig investering är det bra att satsa ordentligt, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Oscar Lindster (S).
Barn- och utbildningsnämndens investeringsutrymme för 2024– 2025 krymper med cirka 50 miljoner kronor. Det motsvarar en ny idrottshall i Visby, som enligt de preliminära planerna skulle ha byggts 2025.
Ett nytt äldreboende i Klintehamn är en av de större investeringar som kommer att genomföras. Planeringen är redan långt kommen.
– Jag räknar med att ta det första spadtaget i januari eller februari, säger socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S).
Socialnämnden äskade nästan 300 miljoner för investeringar 2024– 2025. Efter budgetberedningen har utrymmet minskat med 125 miljoner kronor. En satsning som haft problem är utbyggnaden av äldreboendet Tingsbrogården, där upphandlingen avbröts i oktober efter att anbuden varit alltför höga. Nu måste en ny upphandling göras, och dessutom försenas satsningen eftersom utbyggnaden kräver en ny vattendom.
Socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S) hoppas dock att satsningen i Bro blir av:
– Det är prioriterat att vi ska bygga bort kön till särskilt boende. Jag eldar på för att komma igång i Klintehamn och det tänker jag göra med Tingsbrogården också.
En avstämning av budgetläget görs i höst, och i november beslutar regionfullmäktige om investeringsbudgeten för 2024 och 2025.