Niorna fick bättre betyg – men stora lokala skillnader

Pandemin gav inte niondeklassarna sämre studieresultat. Betygen gick faktiskt upp något – men vissa skolor halkar efter.

Snittutvecklingen är positiv, men de gotländska skolorna är långt från likvärdiga, sett till studieresultaten.

Snittutvecklingen är positiv, men de gotländska skolorna är långt från likvärdiga, sett till studieresultaten.

Foto: Jessica Gow/TT

Gotland2021-10-01 06:05

Nationellt ökade andelen elever i årskurs nio som klarar gymnasiebehörigheten, när statistiken för läsåret 2020/2021 nu är sammanställd.

– Skolorna har arbetat aktivt med att minimera pandemins påverkan. Vi kan konstatera att utvecklingen är stabil över tid och att ingen av elevgrupperna halkat efter om man tittar på betygen, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, i ett pressmeddelande.

Samma utveckling syns lokalt på Gotland. Snittet för det så kallade meritvärdet steg här från 228 till 229,2.

Andelen elever som "uppnått kunskapkraven i alla ämnen" gick från 80,1 till 80,7 procent. En ganska marginell ökning – men positiv med tanke på de fruktade covid-effekterna.

– Det har pratats mycket om ett kunskapstapp, men vi har inte blivit sämre. Det talar för att vi har en väldigt kompetent lärarkår. Men här på Gotland har det inte heller varit mycket distansarbete, ingen högstadieelev har varit hemma mer än en vecka i sträck, säger öns grundskolechef Jörgen Norström.

Samtidigt påpekar han att Gotland måste jobba med likvärdigheten. För resultaten skiljer sig mycket från skola till skola.

Södervärnsskolan, som gör ett stort kliv upp till förstaplatsen på den Gotlandsinterna listan, har ett genomsnittligt meritvärde på 238,6. Det kan jämföras med Romaskolans 207,2. 

Samtidigt har dessa två skolor ungefär lika stor andel, omkring 80 procent, som nått kraven i samtliga ämnen. Bäst i den klassen är i stället Fårösundsskolan, med siffran 89,5 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!