Tillväxtverkets årliga rapport om turismens omfattning baseras på antalet inrapporterade gästnätter vid landets kommersiella turistboenden. För Gotlands del landade siffran denna gång på cirka 753 100. Det motsvarar en minskning på 6 procent jämfört med juni, juli och augusti förra året.
Inget rekord alltså. Men då ska man hålla i minnet att ön gjorde ett synnerligen gott resultat sommaren 2021. Om man istället tittar på 2019 – sista året före pandemin – är det uppåt 4 procent i år.
Föga förvånande ökade andelen utländska turister nu när pandemins värsta fas blåst över. De utländska turisterna stod för ungefär en femtedel av gästnätterna på ön sommaren 2022. Och inom den gruppen utmärker sig tyskarna, norrmännen och danskarna – en trend som märktes på flera håll runtom landet.
– I landet som helhet har antalet besökare från våra två viktigaste marknader, Tyskland och Norge, nästan återhämtat sig till nivån före pandemins utbrott. De tyska besökarna lockas främst av Sveriges unika naturupplevelser. Sverige är dessutom världsledande inom hållbart resande, vilket talar för att de tyska gästnätterna kommer att fortsätta att öka, säger Hannah Hall, analytiker på Tillväxtverket, i ett pressmeddelande.
Tillväxtverkets statistik visar också att hotell var den vanligaste anläggningsformen på ön. 38 procent av de registrerade gästnätterna är just på hotell.
Frida Ganshed, vd för Gotlands förenade besöksnäring, är inte förvånad över siffrorna.
– Vi hade så klart önskat fler besökare, men detta kommer inte som en överraskning. Resultatet speglar väl den känsla som finns bland företagen på ön, säger hon.
Men det talades ju om att det skulle bli en rekordsommar. Vad hände?
– När jag pratar med mina kollegor ute i landet vittnar de flesta om samma sak: Att sommaren fick ett mer abrupt slut i år, redan vecka 31. Vi har inte analyserat detta än, men en gissning är att det hänger ihop med att fler åker utomlands nu, samt att färre jobbar hemifrån, säger Frida Ganshed.