Trots torr vår – sent bevattningsförbud

Den torra våren har orsakat grundvattennivåer under det normala. Trots detta blir det ett sent bevattningsförbud och enbart på delar av Gotland. På Öland gör man precis tvärtom.

Snart inför bevattningsförbud på Gotland. Ovanligt sent.

Snart inför bevattningsförbud på Gotland. Ovanligt sent.

Foto:

Gotland2023-06-11 06:45

Trots en riktigt torr vår och försommar har Region Gotland väntat med att införa bevattningsförbud. Först den 20 juni träder det i kraft, vilket bestämdes redan i mars. Innan den regnfattiga våren ens hade börjat.

Men någon anledning att ändra beslutet finns inte, enligt Susanne Bjergegaard Pettersson, VA-chef på Region Gotland.

– Nej, det känner vi inte. Vi vet om och lyssnar på prognoserna om att det kan bli en lång och torr sommar, men det vi gör dricksvatten på nu är det som kom i höstas och vintras, säger hon.

Enligt Susanne Bjergegaard Pettersson kan Region Gotland inte besluta om bevattningsförbud hur som helst.

– Visst skulle man kunna säga att vi skulle lagt bevattningsförbudet tidigare, men om vi inte behöver införa ett förbud så får vi inte göra det, säger hon.

I Borgholms kommun på Öland har man ganska liknande förutsättningar som på Gotland – grundvattennivåerna är under det normala för årstiden och man väntar många besökare i sommar. Men där resonerar man tvärtemot Gotland. Sedan den 1 maj gäller bevattningsförbud i hela kommunen. Och så är det varje år.

– Det är förebyggande. När det är kris då är det försent att agera, säger Markus Wertwein Ros, vd på bolaget Borgholm energi som ansvarar för bland annat VA.

I Borgholms kommun har man, precis som på Gotland, byggt ett vattenverk där havsvatten avsaltas. 

– Nu klarar vi oss tack vare det, men rent krasst så om vi har två dåliga vintrar på raken så blir det jobbigt. Så vi behöver spara på vatten, säger Markus Wertwein Ros.

Susanne Bjergegaard Pettersson är väl bekant med resonemanget på grannön, men väljer en annan linje.

– Vi har lite olika filosofi och inget är mer rätt än något annat. Om vi hade lagt ett förbud så som de gör så tror jag inte att de hade gett så mycket i antal kubik, säger hon.

På branschorganisationen Svenskt vatten följer man noga vattensituationen i landet och listar även de olika bevattningsförbuden som gäller. 

Birger Wallsten är dricksvattenexpert och enligt honom kan en kommun inte införa bevattningsförbud hur som helst. 

– Nej, det måste vara grundat på en analys som man gör. 

En kommun har allmänna bestämmelser för hur vattenanläggningen ska hanteras och där står det att: "Vid begränsad vattentillgång är fastighetsägaren skyldig att minska sin vattenförbrukning efter de anvisningar som huvudmannen lämnar."

Birger Wallsten menar att när två kommuner med så likartade förutsättningar gör vitt skilda bedömningar gällande bevattningsförbud så får man ändå lita på att de fattar rätt beslut.

– Både Borgholm och Gotland fattar nog sina beslut baserat på det faktiska läget, prognoser och erfarenhet, säger han.

Inför sommaren ser Susanne Bjergegaard Pettersson att vattentillgången ser helt okej ut. 

– Om vi jämför med tidigare år så ligger vi normalt. Det kanske är ett par centimeter lägre i Tingstäde träsk, men det är inte heller onormalt. Jag kan vara mer nervös inför nästa sommar, för det beror på hur hösten blir, säger hon.

Trots att bevattningsförbudet inte trätt i kraft än så uppmanar Susanne Bjergegaard Pettersson till sparsamhet. 

– Jag tycker att alla medborgare, i hela Sverige, ska tänka på en mer hållbar vattenanvändning. Precis som att vi tänkte på en mer hållbar elförbrukning i vintras. Vattnet är ett livsmedel, säger hon.

Bevattningsförbud

Från den 20 juni planeras bevattningsförbud i:

Visby, Väskinde, Vibble

Tofta

Västerhejde, Eskelhem

Stånga, Garda, Lye, När, Ardre och Alskog

Fårö

Lärbro, Hangvar, Ihre, Lickershamn

Othem, Valleviken, Åminne

Förbudet gäller för abonnenter som är kopplade till Region Gotlands vattenledningsnät. Alla som har enskilda vattentäkter uppmanas till att spara.

Förbudet gäller: 

Bevattning med spridare eller slang.

Biltvätt med slang. 

Pool/spa får inte fyllas med kommunalt dricksvatten.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!