I slutet av juli flaggade regionen för mer drastiska åtgärder inom kort, om utvecklingen skulle fortsätta, som att köra vatten med bil eller att trycksänka, bland annat i Östergarn, Slite och Ljugarn.
Den senaste tidens nederbördsmängder har liten, eller ingen, betydelse för vattentillgången i det kommunala ledningsnätet.
– Det kan vara bra för våra ytvattentäkter, som Tingstäde och Bäste träsk. Men det regn som kommit hittills har haft väldigt liten påverkan, säger Linda Bohman, tillförordnad enhetschef på regionens vattenenhet.
Utan det handlar om att hushålla med vattnet. Det stora besökstrycket i sommar har lett till högre förbrukning än normalt.
Sedan ett par veckor tillbaka ser läget ut att ha stabiliserats. På södra Gotland har förbrukningen av dricksvatten minskat. Detsamma gäller Östergarn, som tidigare har haft kritiska nivåer, samt Ljugarn, enligt Linda Bohman.
Många av de lokala turistföretagarna på Gotland kan därmed andas ut – för stunden.
– Det var väldigt skönt att vi slapp några åtgärder. Hade man behövt dra ner på vattentrycket så hade vi inte kunnat köra diskmaskiner eller haft igång våra offentliga duschar, säger Johan Bergner, som äger Ljugarns strandby.
– Jag tycker att regionens arbete varit fantastiskt, i och med att de så snabbt kan upptäcka läckor eller om det är någon kran som står och rinner. Då ringer de upp och säger att man har ett onormalt högt flöde, fortsätter han.
Region Gotlands tekniker på vattenenheten ser fortfarande mycket hög förbrukning av dricksvatten på norra Gotland.
– Det gäller främst i Åminne och på Fårö. Läget är fortsatt allvarligt, men det har inte förvärrats de senaste veckorna, säger
Linda Bohman.
Rolf Lindvall, delägare på Sudersand Resort på Fårö, är nöjd med hur regionen löst vattenfrågan med tankbilar som gått från Fårösund.
Vattnet har sedan lagrats i en stor cisterntank för att fylla ledningsnätet i Sudersand. Men när antalet besökare var som allra flest, var det svårt att hinna med att fylla upp.
– Man hade ett tekniskt fel på anläggningen här, och helt stopp på vatten i två timmar vid ett tillfälle. Då var det kris för restaurangerna. I övrigt har det varit någon timme hit och dit, oftast på morgnarna. Men överlag är jag väldigt nöjd med regionen och hur allt har hanterats, säger Rolf Lindvall.