Tryckte ner hunden i marken och skrek – frikänns helt

En man i 40-årsåldern som i våras dömdes för två fall av djurplågeri frikänns nu helt från brott.

Den fällande domen för två fall av djurplågeri har nu hävts av hovrätten, som gör en helt annan bedömning än tingsrätten. Hunden på bilden är inte densamma som förekommer i artikeln.

Den fällande domen för två fall av djurplågeri har nu hävts av hovrätten, som gör en helt annan bedömning än tingsrätten. Hunden på bilden är inte densamma som förekommer i artikeln.

Foto:

Gotland2023-10-26 11:55

Det var i april i år som mannen i 40-årsåldern dömdes av Gotlands tingsrätt för två fall av djurplågeri till dagsböter på 13 600 kronor. Länsstyrelsen beslutade också om hundförbud för mannen efter händelserna som skulle ha inträffat för två år sedan, där mannen enligt vittnen slängt ned sin hund på rygg på marken och tryckt sitt knä mot hunden.

Mannen, sedan tidigare dömd för våldsbrott, ska därefter även ha tagit tag i hundens ansikte med båda händerna och fortsatt trycka ned hunden i marken samtidigt som han skrikit nära hundens huvud.

Enligt uppgifterna har han även vid ett annat tillfälle lyft upp sin hund för att sedan släppa den från över en meters höjd.

Tingsrätten dömde mannen skyldig för två fall av djurplågeri, och som bevisning fanns vittnesmål från två personer som sett honom agera olämpligt mot hunden. Bland annat ska han under en promenad ha skrikigt att han skulle döda hunden om hunden inte kom på inkallning.

Domen överklagades till hovrätten som nu har gjort en helt annan bedömning. Hovrätten menar förvisso att det är styrkt att mannen skrikit hotfullt, tagit tag i hundens ansikte och tryckt ned hunden i marken. Däremot anser hovrätten inte att det är styrkt att mannen tryckt sitt knä mot hunden under det aktuella händelseförloppet. De menar att vittnet, som befann sig på 20 meters avstånd, kan ha misstagit sig i fråga om knät var placerat på hunden eller vid sidan av den.

Hovrätten skriver att det krävs att hunden genom gärningarna utsatts för ett lidande, och tycker inte att någon av de hörda i målet berättat att hunden orsakats några synliga skador, eller tecken på smärta.

Vad gäller fråga om lidande i form av rädsla eller stress konstaterar hovrätten att den sakkunniga magistern i etologi (läran om djurs beteende och dess uppkomstbetingelser) som hörts i rätten, baserat sitt utlåtande på mer långtgående uppgifter än vad som framkommit under förhören vid tingsrätten. Därför frikänner hovrätten mannen helt från brott.

Länsstyrelsens beslut är fristående från rättens beslut, och står enligt Länsstyrelsen på Gotland fast såvida mannen inte ber att få hundförbudet omprövat. Om så har skett är i dagsläget okänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!