- Vi ska utnyttja det försprång vi har, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård som blir ordförande i akademin.
Gotlands tryffelförening, som bildades år 2000, arbetar med själva tryffeln och dess kvalitet. Nu startar man Gotlands Tryffelakademi för att på ett bredare sätt lyfta fram tryffeln.
Inom akademin samarbetar bland andra besöksnäringen, restaurangerna inom Kulinariska Gotland, tryffelproducenter, högskolan och Destination Gotland.
Tryffel i maten
Redan på torsdag anordnas en kväll på högskolan om tryffel i matlagningen. Det är Rickard Hasselblad från Smakrike krog som är proffs på att använda tryffel i allt från förrätt till dessert som ger tips och råd om hur några gram tryffel kan sätta guldkant på maten.
- Vi hoppas att fler ska upptäcka och börja använda tryffel i matlagningen. Saffran använder vi ju mycket, och den är mycket dyrare än tryffel, säger Göran Hellström i Tryffelakademins ceremonigrupp.
Franskt stöd
Men det stora paradnumret blir den 12 november. Då anordnas en högtidsdag med seminarier på högskolan, en ceremoni i domkyrkan och en sexrätters tryffelmiddag.
- I besöksnäringen talas det om att skapa nya säsonger, det här kanske kan vara ett sätt att locka människor till Gotland i november, säger Cecilia Schelin Seidegård.
Fransmannen Gerard Chevalier, som är den främsta experten i världen på tryffelns biologi och odling och som varit ett stort stöd för det gotländska tryffelprojektet, föreläser tillsammans med Christina Wedén.
Samtalsledare under seminariet blir Carl Jan Grankvist och deltar gör bland andra tryffelodlaren Ulla Berglund.
- Efter seminariet blir det en högtidsceremoni i domkyrkan. Ramon Antin har komponerat ny musik just för detta tillfälle, vi delar ut pris till bästa tryffel och och så delar vi ut medaljer, berättar Göran Hellström.
Fantastisk middag
Dagen avslutas med en sex rätters tryffelmiddag i Spegelsalen på Visby hotell.
Men smakar det så kostar det. Den som vill delta får punga ut med 2 900 kronor.
- Ja, och då är priset ändå subventionerat, säger Susanne Welin-Berger, Gotlands tryffelförening.
- Man får mycket för pengarna, både under eftermiddagen och så en fantastisk middag med matchande viner till de sex rätterna som tillagats av kockar på restauranger som ingår i Kulinariska Gotland, säger Cecilia Schelin Seidegård.
Och för dem som verkligen är intresserade av tryffel tror hon inte att priset är avskräckande.
- Vi har fått anmälningar från människor i Finland, på fastlandet och på Gotland, säger Susanne Welin-Berger.