Oro bland gotländska tryffelföretagare.
Ett franskt förslag till EU-kommissionen skulle gynna franska tryfflar på bekostnad av bland annat de gotländska sorterna.,
Gotlands tryffelförening har reagerat på det franska förslaget till nationella regler. Förslaget behandlades nyligen i en kommitté vid kommissionen i Bryssel och gav reaktioner såväl från Gotland som från Storbritannien.
Det handlar om en befarad nedklassning av den tryffelsort (Bourgogne) som huvudsakligen skördas på Gotland och som riskerar att inte få kallas tryffel längre.
Detta skulle gynna bland annat de franska odlarna och tryffelföretagarna och deras tryffelsort Périgord.
Larmet om vad som höll på att ske kom från en svensk delegat som kontaktade Gotlands tryffelförening. Därifrån gick larmet en nivå uppåt, till forskaren och tryffelexperten Christina Wedén som gav extra tyngd åt den oro som nu sprids.
Tryffelodlaren med mera Susanne Welin-Berger, Gotland, är starkt kritisk mot en eventuell nedklassning av öns tryffelsorter.
- Många svenska restauranger upplever att kvaliteten på den gotländska bourgognetryffeln är mycket bättre än kvaliteten på den franska périgordtryffel de kan få tag på.
Hon noterar också att en av världens mest framgångsrika krogar just nu, Noma i Köpenhamn, använder just gotländsk tryffel av den sort som skulle "hotas" om det franska förslaget går igenom.