Tryffelvänner på offensiven

Tryffelvännerna på ön går på offensiven. Gotlands Tryffelakademi kommer att instiftas och det blir en tryffelceremoni i domkyrkan.

Tryffelvänner. Cecilia Schelin Seidegård, Susanne Welin-Berger och Göran Hellström siktar på en tryffelceremoni i domkyrkan.FOTO: HENRIK RADHE

Tryffelvänner. Cecilia Schelin Seidegård, Susanne Welin-Berger och Göran Hellström siktar på en tryffelceremoni i domkyrkan.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Gotland2011-10-04 04:00

Tryffelns högsäsong är här och nu vill öns tryffelintressenter att det verkligen skall märkas. Den 6 oktober arrangeras en temadag kring tryffel i matlagningen.

Det sker under ledning av Rickard Hasselblad från Smakrike krog. Han är proffs på att använda tryffel i allt från förrätt till dessert.

Den 12 november blir det en heldag omkring den rara och kostbara svampen. Den har redan en förening, men kommer nu också att få en egen akademi. Där den förra svarar för att utveckla branschen och kvaliteten kommer den senare att stå för att sprida kunskap och glans.


Ceremoni
Under temadagen blir det bland annat en tryffelceremoni i domkyrkan med hemligt ceremoniel, prisutdelningar och med specialkomponerad musik av Ramon Anthin. Vidare seminarier om tryffeln i marken och i matlagningen och dagen avslutas med en sexrätters tryffelmiddag. Bland gästerna återfinns Carl Jan Granqvist som har en stor faiblesse för den gotländska tryffeln.

- Vi vill lyfta hur man använder tryffeln i matlagningen, den är inte vanlig i recept, hur enkelt det är att göra något och hur fantastiskt gott det kan bli. Och att den inte skall förväxlas med tryffelolja som är ett syntetiskt aromämne och inte har något med tryffel att göra, framhåller Susanne Welin-Berger, projektledare.

En ofta återkommande invändning mot tryffeln är att den är en dyr ingrediens. I dagsläget sex-åtta kronor per gram till konsument på Gotland, tio-tolv kronor på fastlandet.

Susanne Welin-Berger:

- Man fastnar ofta på att det är så dyrt men använder oftast bara några gram och då blir det billigare än exempelvis saffran som ju är en vanlig ingrediens på Gotland.


Ny säsong
En fördel ur gotländsk synvinkel är att tryffelsäsongen ligger i oktober-november och därmed drar hit besökare under lågsäsongstid. För hittills är intresset större på andra håll än vad det varit lokalt. Och man har också börjat provodla i exempelvis Skåne och Öland. Så konkurrensen kan komma att hårdna framöver.

- Det gäller att utnyttja vårt försprång, tryffel ska identifieras med den gotländska, menar landshövding Cecilia Schelin Seidegård, ordförande i akademins interimsstyrelse.


På kartan
- Det är viktigt att sätta tryffeln på Gotlandskartan, menar Göran Hellström, ceremonimästare i akademin.

Och kvaliteten håller hittills. Ett bevis: Noma (Nordisk mat) i Köpenhamn, rankad som en av världens bästa restauranger, valde Gotlandstryffel till sin meny.

- Det är roligt att jobba med något framåtsyftande, det här är bara början, menar Susanne Welin-Berger.

Tryffeln trivs på Gotland bland annat därför att: Den kräver ett högt ph-värde (hög kalkhalt i marken). Här finns dessutom fortfarande många förhållandevis oplöjda ängen/marker och lövskog är en förutsättning.

400-500 kilo per år plockas upp ur den gotländska jorden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om