När gotländska par gifter sig och får barn får de själva gå i god för att båda är föräldrar. Men för ogifta par innebär ett barn en del pappersexercis. Folkbokföringen kring ett nyfött barn, det som förr noterades i kyrkböckerna, sköts i dag av socialförvaltningen hos Region Gotland.
– Förra året fastställde vi 419 faderskap, säger Elin Seigerlund på familjerätten.
Redan inom ett dygn registreras det nyfödda barnet via BB, Skatteverket och ett meddelande går till familjerätten. De ogifta föräldrarna får komma in och intyga föräldraskapet med en namnteckning.
– Det kan kännas lite högtidligt, andra kan bli arga för att de känner sig ifrågasatta, säger Elin Seigerlund.
I tveksamma fall tar man hjälp av tabeller och utgår från barnets födelsevikt, för att fastställa konceptionstiden.
– Om de inte hade en sexuell relation under den tiden är det ett varningstecken. Vi har ett långtgående ansvar att utreda där det finns frågetecken, säger Elin Seigerlund och berättar att man då topsar för att skicka DNA för att hitta rätt pappa.
Enligt Rättsmedicinalverket, som utför DNA-analyserna, är det mindre än en procent av den totala befolkningen som har en annan pappa än de tror när Fars dag ska firas.
– De allra flesta ute i landet har precis den pappa de tror att de har, säger Kerstin Montelius, molekylärbiolog på Rättsmedicinalverket.
Men i de fall där faderskapet ifrågasätts har faktiskt vart femte barn fel pappa mot vad man trott.