Tuffa besparingar om inte anslaget höjs

­ Det pratas dagligen om pengarna som saknas i budget. Situationen skapar oro, främst bland de senast anställda poliserna. Jag tror inte att man gör om misstaget för några år sedan, då man sa upp civilanställda. Nu är alla återanställda. Det fungerar inte annars.
­ Jag tror heller inte att vi blir av med de 17 nya poliser som vi har. Det är inte politiskt möjligt när man nu ska utbilda 1000 nya poliser om året under fyra år.

Gotland2004-08-25 04:00
Det säger kriminalkommissarie Sune Jacobsson, ordförande för Gotlands 100 poliser. På polishuset går man och väntar. Det lämnas besked först i höst om man får de pengar som behövs för att täcka personalkostnaderna.
Trots att man tidigare har ett muntligt löfte från förre överdirektören på rikspolisstyrelsen, Olof Egerstedt, så har inget tillskott synts till ännu. Det var år 2001 som löftet gavs att när man på gotland utökat antalet poliser från 83 till 100, så skulle man också få anslaget utökat. De 17 nya poliserna kostar cirka 8,5 miljoner kronor om året.
<span class=MR>De tio punkterna</span>
I våras skickades efter polisstyrelsens beslut ett brev till rikspolisstyrelsen. I brevet fanns ett framtidsscenario i tio punkter för vad konsekvenserna blir från och med nästa år om man inte har de pengar som behövs.
Framtidsscenariot, som länspolismästaren Anette Wilén tagit fram, visar dels hur det blir om ingen kompensation ges för de nyanställda polismännen, dels om man bara får 50 procents täckning av kostnaden.
Om ingen anslagshöjning sker innebär det bland annat stopp för anställningar, vikarier och rekrytering av aspiranter, uppsägning av civilanställda och poliser och stängning av polisstationen i Hemse.
­ Det som hände i våras var att 1,3 miljoner kronor togs från Gotland vid vårens preliminära fördelning av anslagen för nästa år. Det motsvarar Gotlands beräknade överskott för det här året och som skulle föras över till nästa år, säger Sune Jacobsson.
<span class=MR>Går i spänd väntan</span>
Nu går alla i spänd väntan på hösten definitiva anslagsfördelning.
Att man klarar kostnaden för de nya polismännen i år beror på att man från förra året kunde föra över tio miljoner kronor. Det var pengar som blev över från lägre hyreskostnader under polishusets ombyggnad.
I brevet i våras från länspolismästare Anette Wilén och polisstyrelsens ordförande Bertil Virgin (s), så räknas det upp en hel del skäl till varför man måste få de pengar man har blivit lovade.
Om ingen anslagshöjning görs så motsvarar det att man säger upp samtliga 30 civilanställda. Men det skulle få till följd att poliserna i stor utsträckning fick ägna sig åt annat än vad regering och riksdag avsett. Det faktum att tullen lämnat Gotland och lokal polis ska utföra tullbevakning gör inte saken bättre.
Så länge man inte vet hur det blir med anslaget för nästa år, så händer inte mycket mer än att både civilanställda och de nya poliserna går och oroar sig för framtiden.
­ Vi kan inte heller ta emot aspiranter när det är så här. Och nu försvinner folk också. 40-talister går i pension. Samtidigt har vi den lyckliga sitsen att vi har många som vill till Gotland, både färdiga poliser och aspiranter, säger Sune Jacobsson.
Väntar. Polisen på ön väntar på svar om man får de pengar som krävs för att klara personalkostnaderna. På bilden ses länspolismästaren, Anette Wilén.Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om