Sjöfartsverkets räddningshelikopter fick nyligen tas ur beredskap på grund av personalbrist, även Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet har under en längre tid haft svårt med rekryteringen. Den senaste tiden har Sjöräddningen i Visby tvingats stänga ett flertal gånger på grund av brist på sjöräddare.
– Vi stänger kanske 1-2 gånger var fjortonde dag, säger Hans-Olov Andersson, en av två chefer på Sjöräddningssällskapets station i Visby.
Belastningen är hög för de frivilliga räddningsmännen på Sjöräddningssällskapet, SSRS, i Visby.
– Man är låst inom ett område 15 minuter från stationen. Jag tror att jag har varit ledig max tio dagar sedan i februari.
De som har jour måste alltid vara redo för att kunna rycka ut på larm och under jourtiden måste de befinna sig i närheten av stationen.
– Tyvärr är situationen ganska jobbig, vi har en liten bemanning och det tär mycket på det övriga livet. De som är här har ett brinnande intresse för att hålla stationen igång, säger Hans-Olov Andersson.
Sjöräddningssällskapet i Visby har två båtar. För att kunna gå ut med den lite större båten krävs flera personer med rätt behörighet.
– Vi kan gå ut med två personer men det optimala är att vara tre på ett uppdrag. Ibland känner man sig inte riktigt trygg. I mitt sinne finns det inget värre än att man kommer fram och inte kan uppfylla uppdraget.
Snart drar turistsäsongen igång och stationen i Visby kommer då att få förstärkning av ett antal frivilliga från fastlandet.
Enligt Hans-Olov Andersson är det svårt att förutsäga hur stort behovet av hjälp från SSRS kommer att bli i sommar.
– Vi vet inte hur många som kommer hit på grund av de höga bränslepriserna.
Däremot väntas som vanligt ett stort antal seglare besöka ön.
Rekryteringen av sjöräddare har gått trögt, nu är de runt sex godkända räddningsmän på stationen i Visby.
– Jag skulle gärna vilja ha åtminstone tio frivilliga. Om vi skulle vara 18 så skulle det bli betydligt mycket enklare att få ihop vardagslivet.
Men även en eller två nya frivilliga skulle göra stor skillnad menar han.
Personalbristen hos flera samarbetspartners och avståndet till övriga räddningsinstanser på fastlandet gör Gotland till en utsatt plats när det gäller säkerheten till sjöss.
– Jag känner att det finns en viss oro, säger Hans-Olov Andersson.