Tuffa och mörka tider för odlarna

Öns potatisodlare har det tufft, och framtiden ser mörk ut. Inte nog med att skördarna styrs av vädret, handlarna kan dessutom spela ut odlarna mot varandra.- Potatisarna ska se fina ut på utsidan, men smakupplevelsen spelar ingen roll längre, säger Clas Pettersson, ordförande i Potatisodlarföreningen på Gotland.

Gotland2011-08-20 04:00

Den sista färskpotatisen håller på att tas upp ur jorden. Sedan fortsätter potatisupptagarna runt om på ön att gå varma i september och oktober. Gula och mjöliga potatissorter, som exempelvis King Edward, är vanliga på ön. Odlarna på ön har haft två bra potatisår, men framtiden ser allt annat än ljus ut.


Tufft läge
- Det är ett ständigt tufft läge med låga priser. Potatisodlarna blir färre och de småskaliga odlarna har svårt att hålla sig kvar, säger Clas Pettersson.

Anledningen är att de stora handlarna kan spela ut odlarna mot varandra. Med många leverantörer är det enkelt för handlarna att bara ta in de billigaste, menar Clas Pettersson.

Det är dessutom kostsamt att förnya maskiner som förädlar potatisen på ett skonsamt sätt, samt sörja för att potatisen bevattnas gynnsamt.

- Det har helt och hållet gått över till att potatisen ska se fin ut på utsidan, men innehållet bryr sig ingen om. Jag tror att det kommer att bli mer specialiserat i framtiden, då bara de riktigt stora odlingarna blir kvar.


Draghjälp av tv
På Gotland odlas det potatis på 900 hektar fördelat på ungefär 35 potatisodlare. De stora odlarnas åkrar sträcker sig upp mot 100 hektar. Öns odlingar är småskaliga i jämförelse med hur odlingarna ser ut i Skåne och Östergötland.

Även om potatiskonsumtionen har sjunkigt i Sverige så finns det några ljus i mörkret.

- Det kommer en del ny, kul potatis och potatisen har blivit festmat för många i och med tv:s matlagningsprogram, säger Clas Petterson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!