Tuffa sparkrav drabbar både unga och gamla

En eller två fritidsgårdar kan komma att läggas ner, pensionärsorganisationerna mister sina bidrag, anslagen till studieförbunden minskas och IT-caféet i Hemse avvecklas.
I går presenterade kultur- och fritidsnämnden listan på de besparingar man tvingas göra under de kommande tre åren.

Gotland2003-09-18 04:00

Kultur- och fritidsnämnden har problem med sina nio fritidsgårdar. Merparten av personalen arbetar deltid, och det är svårt att locka utbildad personal till de tjänsterna. För att lösa den frågan vill nämnden satsa mer på gårdarna, och ansökte förra året om 2,2 miljoner kronor extra i anslag. De pengarna skulle räcka till att höja kvalitén i verksamheten, få fler heltidstjänster och utöka gårdarnas samarbete med skola och polis.
Kommunstyrelsen hade dock inga pengar, och kultur- och fritidsförvaltningen kan inte genomför satsningen utan extra stöd. Vid gårdagens sammanträde beslutade kultur- och fritidsnämnden att på nytt begära extra pengar. Om det blir avslag igen tvingas man se över verksamheten och förmodligen lägga ner en eller två fritidsgårdar. Beslut om det kan komma under oktober.
Även de gamla drabbas när kultur- och fritidsnämnden sparar. Bidraget till öns pensionärsorganisationer ska minskas successivt. I dag delar organisationerna på 380 000 kronor. 100 000 kronor tas bort nästa år, 200 000 kronor under 2005 och resten under 2006.
En successiv minskning av bidragen blir det även för studieförbunden. Öns studieförbund delar för närvarande på sex miljoner kronor årligen, en bidragsnivå som ligger över riksgenomsnittet. Under 2004 skärs det ner med 350 000 kronor, under 2005 med 450 000 kronor och under 2006 med 550 000 kronor. Efter det kommer nivån att hamna under riksgenomsnittet.
Övriga föreningar drabbas också av besparingar genom att bidragen fryses på 2003 års nivå. Bidraget till föreningshuset Borgen (110 000 kronor) tas bort helt.
<span class=MR>IT-caféet avvecklas</span>
IT-caféet i Hemse kommer att avvecklas. För närvarande drivs det med statliga bidrag från Allmänna arvsfonden och Statens kulturråd. De ger dock bara bidrag under tre år, och efter den 30 maj nästa år saknas pengar till driften.
IT-caféets ledning har begärt kommunalt bidrag på 527 000 kronor, men kultur- och fritidsnämnden har inte råd. Man kommer att ge bidrag till driften 2004, men sedan stänger troligen caféet någon gång under 2005.
Frågan om hur Norrbackas fotbollsplan ska ersättas när området bebyggs är fortfarande olöst. Kultur- och fritidsnämnden fick i uppdrag att fråga Gotlands Idrottsförbund om förbundet var intresserat av att anlägga och driva en ny plan på gamla A7-området.
Svaret blev nej, och därmed tvingas kultur- och fritidsnämnden åter vända sig till kommunstyrelsen. Att anlägga en ny fotbollsplan kostar cirka 2,6 miljoner kronor, pengar som nämnden saknar.
<span class=MR>Halveras</span>
Kultur- och fritidsnämnden beslutade även att spara pengar genom att vakantsätta en av de två tjänsterna som konsumentvägledare. En av öns två konsumentvägledare har nyligen gått i pension. Tjänsten upprätthålls tills vidare av en vikarie på deltid, men under nästa år räcker pengarna bara till en konsumentvägledare. Tjänsten är dock inte indragen, utan förhoppningen är att det ska finnas pengar i budgeten för år 2005.
En följd av besparingen är att konsumentvägledningens arbete i Hemse och Slite minskas, och väntetiden för att få hjälp med exempelvis skuldsanering förlängs.
<span class=MR>Bidrag till Wisbydagen</span>
Förra året blev Wisbydagen med "Kultur i natten" ett storslaget arrangemang i Länsmuséets regi. I år anser museet dock att man inte har tillräckligt med resurser. Wisbyströvet har därför övertagit ansvaret för Wisbydagen, och för att genomföra arrangemanget får man 20 000 kronor i bidrag av kultur- och fritidsnämnden.
Riksidrottsförbundet 100-årsjubilerar i år, och med anledning av det vill Gotlands idrottsförbund ge ut en bok om idrottshistoriska platser på ön. Kultur- och fritidsnämnden stödjer utgivningen med ett bidrag på 4 000 kronor.
Sjöräddningssällskapet får 4 000 kronor i bidrag till nästa verksamhetsår, och ytterligare 8 000 kronor för år 2005 och 2006.
Bygdegårdsdistriktet får 5 000 kronor i bidrag retroaktivt för år 2002.
Stiftelsen Gotlands lantbruksmuseum har dålig ekonomi. I somras begärde man att de fem instiftarna plus kommunen skulle bidra med 50 000 kronor var för att förbättra likviditeten. Kultur- och fritidsnämnden tycker att museet har en viktig verksamhet, men så mycket som 50 000 kronor kan nämnden inte bidra med. Museet får 10 000 kronor.
Länsmuséet vill öka tillgängligheten till Gotlands Fornsal genom att bygga om lokalerna för 18 miljoner kronor. Bland annat ska entrén byggas om. Museet ansökte hos kommunens ledningskontor om ett stöd på 1,8 miljoner kronor.
Kultur- och fritidsnämnden, som fått tillfälle att yttra sig i ärendet, tycker åtgärderna behövs. Nämnden har dock inga egna pengar till bidraget, utan föreslår att kommunstyrelsen ger pengar till åtgärderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om