Resandet till och från Gotland fortsätter att minska i takt med att smittotalen ökar och statsministerns tonläge höjs. Trafiken vid Visby flygplats låg vecka 47 på svindlande minus 85 procent jämfört med samma vecka i fjol.
– Vi hade helt okej siffror september, oktober, men i samband med höstlovet skedde en rejäl inbromsning. Sedan har resandet minskat i stadig takt, med ett tapp på ungefär 450 resenärer i veckan, säger Gunnar Jonasson, flygplatschef.
Några reserestriktioner finns inte i dagsläget, men i praktiken gör det ingen skillnad, menar han.
– Vi uppmanas att undvika kontakt med andra människor. Konsekvensen av det och reserestriktioner blir för vår del densamma, säger Gunnar Jonasson.
Fyra bolag har för ögonblicket trafik till Visby, men inte länge till. Under måndagen meddelade Amapola, som flugit i samarbete med BRA, att man gör årets sista Gotlandsflygning tidigare än väntat: 29 november, inte 20 december, som det var sagt tidigare.
– Det är tuffa tider i branschen. Men det är det ju för alla andra också, konstaterar flygplatschefen.
Färjetrafiken då? Förra veckan sjönk resandet med Destination Gotland med nästan 50 procent jämfört med samma period föregående år. Tappet är större än förra veckan, och bokningsingången ligger för stunden på minus 60 procent av fjolårets nivåer, meddelar rederiets försäljnings- och marknadschef Adam Jacobsson.
– Vi ser tydligt att restriktionerna nationellt påverkar resandet hit. Gotlänningarna har rest begränsat under en lång tid, så det är främst när det gäller hitresande som vi märker skillnader, säger han.
Att sia om resandet runt jul- och nyår är svårt, om inte omöjligt, framhåller Destinations Gotlands marknadschef. Som bekant har Folkhälsomyndigheten aviserat ett besked om vad som gäller under storhelgerna, men det kommer först "en bit in i december", har myndighetens generaldirektör Johan Carlson hälsat.
– Just nu är julen nere med 25-30 procent jämfört med 2019. Vi får vänta och se hur det blir. Det är dessutom så att vi ser ett nytt beteende bland resenärerna, som väljer att boka senare och senare, säger Adam Jacobsson.