Rätten till hjälp för de ukrainska flyktingar som kommit till ön är begränsad om de inte har fått uppehållstillstånd hos Migrationsverket enligt EU:s massflyktsdirektiv. Innan dess räknas de som turister, utan rätt till exempelvis sjukvård eller skolgång, även om regionen erbjuder dem ett hälsosamtal och vaccination.
– Nu kommer de hit som turister, de ses som en utländsk medborgare som besöker Sverige, säger Emily Diab, samordnare för regionens verksamheter när det gäller att ta emot flyktingar från Ukraina. Hon fortsätter:
– Vi försöker via alla kanaler att få ut information om vikten av att man måste registrera sig enligt massflyktsdirektivet, och att man inte kan göra det på Gotland i dag. Om man får skydd enligt massflyktdirektivet så har man rätt till hälso- och sjukvård. Där finns rutiner för hur man ska hantera det eftersom vi haft mottagande tidigare.
Dock har Region Gotland beslutat sig för att ge flyktingar från Ukraina samma rätt till sjukvård som asylsökande. Det innebär rätt till akut sjukvård och tandvård och vård som inte kan vänta. Patientavgiften är satt till 50 kronor.
För att registrera sig hos Migrationsverket krävs ett besök till fastlandet, då verket numera inte har någon verksamhet på ön. Därför har regionledningen har i ett brev bett myndigheten att snabbt hitta lösningar.
– Just nu behöver vi alla hjälpas åt genom att förenkla så långt det går för de flyktingar som kommer till oss på Gotland, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).
När det gäller ekonomiskt stöd från socialtjänsten har flyktingar ingen rätt till det. Men regionen är på frivillig basis beredda på ge de som behöver hjälp både tillfälligt boende och nödbistånd tills de kunnat registrera sig hos Migrationsverket. Så fort de är inskrivna där ansvarar verket för att ge dem bistånd, vanligen i form av dagersättning.
Hittills har inga av de flyktingar som sökt sig till ön vänt sig till regionen för hjälp. Men på länsstyrelsens uppmaning pågår ett arbete med att inventera hur många tillfälliga boendeplatser de kan skaffa fram. Regionens skolor står redo att ta emot barn som flytt Ukraina men även där gäller att de måste vara registrerade hos Migrationsverket innan de kan börja skolan.
Hur många ukrainska flyktingar som finns på Gotland vet Emily Diab inte, det finns ingen funktion för att registrera dem. Hon vet inte heller hur många som kan tänkas söka sig till Gotland framöver.
– Vi har ingen prognos så det är jättesvårt att säga. Vi vet att privatpersoner åker ned för att hjälpa människor att komma hit men vi har ingen uppfattning om hur många personer det rör sig om, säger Emily Diab.