Tuffare motstånd väntar kalkbolagen i domstolen

En avgörande höst väntar Nordkalk, SMA Mineral och Cementa. Till kommande förhandlingar anlitar Urbergsgruppen juridisk expertis.

Advokat Johan Öberg företräder Urbergsgruppen i förhandlingen om Cementas utökade brytning på File hajdar. Hans arvode täcks av ett bidrag från entreprenören Joachim Kuylenstierna.

Advokat Johan Öberg företräder Urbergsgruppen i förhandlingen om Cementas utökade brytning på File hajdar. Hans arvode täcks av ett bidrag från entreprenören Joachim Kuylenstierna.

Foto: Rolf Jönsson/arkiv

Gotland2020-09-01 09:29

De tre kalkbolagen har tidigare beviljats tillstånd till brytning av mark- och miljödomstolen. Samtliga domar har dock överklagats och förhandlingar väntar den närmaste tiden i mark- och miljööverdomstolen. Bland motparterna finns föreningen Urbergsgruppen, som överklagat samtliga domar.

– Det går inte att gradera vilken förhandling som är viktigast. Man måste se allt i ett sammanhang och fråga sig hur mycket storskalig kalkbrytning Gotland tål. Det är därför vi är med överallt, säger ordföranden Lisa Wanneby.

I dag inleds den tre dagar långa förhandlingen om Nordkalks framtid i Klinthagen. På grund av covid-19 har rättens ordförande och referent beslutat att hålla den i Stockholm. 

– Vi har stora salar i Svea hovrätt, säger hovrättsfiskalen Mattias Attorps och berättar att flera parter medverkar via länk.

Domstolen ska dock besöka täkten i Lärbro, vilket sker på torsdag.

Nordkalk fick i maj 2019 tillstånd att fortsätta brytningen i Klinthagen. Naturvårdsverket och Urbergsgruppen överklagade, så framtiden för Nordkalk är åter oviss. Förra årets minskades personalstyrkan med 11 personer och nu är man knappt 50 anställda. Ett beslut om framtiden brådskar.

– Nuvarande tillstånd räcker kanske två år till, om vi bryter 1,5 miljoner ton per år, säger platschefen Ola Thuresson.

Nästa bolag att inställa sig hos mark- och miljööverdomstolen är Cementa. Förhandlingen om det tillstånd bolaget fick i januari hålls i Visby 5–9 oktober. Domen har överklagats av 21 parter, bland dem länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen på Gotland, Urbergsgruppen File hajdar, föreningen Skydda Skogen, Gotlands botaniska förening och flera privatpersoner.

Inför kommande förhandlingar satsar Urbergsgruppen extra. Tidigare i år skänkte entreprenören Joachim Kuylenstierna 250 000 kronor så att föreningen kan anlita den kände miljöadvokaten Johan Öberg som ombud i förhandlingen om Cementas tillstånd. Johan Öberg var tidigare varit ombud för markägare när Nordkalk sökte tillstånd för brytning i Ojnareskogen, och medverkar även i förhandlingen i Klintehamn.

Vid förhandlingen i Stockholm i dag företräds Urbergsgruppen av miljöjuristen Gunilla Högberg-Björk. Hon ska även bistå föreningen i förhandlingen om SMA Minerals tillstånd i Klintehamn. För hennes medverkan där har 50 000 kronor samlats in.

– Vi behöver mer pengar. Då skulle vi kunna göra egna undersökningar och anlita egna experter för att bemöta bolagens undersökningar, säger Lisa Wanneby.

SMA Mineral fick i december tillstånd att bryta 900 000 ton sten årligen, totalt 30 miljoner ton, i Klinte. Även den domen har överklagats. För SMA finns inga förhandlingsdagar fastställda, eftersom man inväntat ett beslut från HD (Högsta domstolen). När mark- och miljööverdomstolen i juni beviljade prövningstillstånd nekade man föreningen Klintetraktens framtid möjlighet att delta i kommande förhandling. Som skäl angavs att föreningen inte i tid lämnat en komplettering som domstolen krävt. Föreningen överklagade till HD, som förra veckan beslutade att inte bevilja prövningstillstånd.

Förhandlingen om SMA:s tillstånd för Klintebys och Snögrindes kalkbrott i Klinte kommer dock att fylla förhandlingssalen. 28 av de som klagat får vara med, bland annat länsstyrelsen. Var förhandlingen kommer att hållas är inte beslutat.

Bolagens tillstånd

Nordkalk. Får bryta 3,5 miljoner ton årligen, totalt 26,8 miljoner ton, i täkten vid Klinthagen i Lärbro enligt tillståndet som gavs i maj 2019. Förhandling: 1-3 september.

Cementa. Får bryta 3,8 miljoner ton sten årligen under 20 år i Västra brottet och på File hajdar enligt tillståndet som gavs i januari 2020. Förhandling: 5-9 oktober.

SMA Mineral. Fick i december tillstånd att bryta 900 000 ton sten årligen, totalt 30 miljoner ton, i Klinte. Förhandling: Inte fastställt.

Karta: Mark- och miljööverdomstolen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!