– Almedalsveckan är en helt annan sak. Men om man tittar på de vanliga semesterveckorna så har vi många återkommande gäster, som åkt till Gotland i tio år, som har hört av sig och är ledsna och chockade över färjepriserna. Man vågar inte boka för man vet inte om man har råd, säger Linda Jarl på Hyra Gotland.
De förmedlar semesterboende åt ett hundratal privata hyresvärdar. Bland hyresgästerna är färjepriserna ett återkommande ämne.
– Många är arga och besvikna över att det är så hutlöst dyrt att åka med båten, berättar Linda Jarl.
Vid den här tiden brukar de återkommande hyresgästerna redan ha bokat. Så är det inte i år.
– Jag tror att många avvaktar med att boka och antalet nya förfrågningar har minskat lite. Jag hoppas att det kommer i gång, men det blir nog lite senare i år, säger Linda Jarl.
Enligt henne finns en oro bland företagare i besöksnäringen.
– Jag tror folk är oroliga för att det ska bli en sämre sommar. Redan förra sommaren märktes det. Folk åkte kanske till Gotland, men de gjorde mindre när de var här.
Bobbo Werkelin är vd för Kneippbyn, som har 740 bäddar och 200 campingtomter. Han tycker att det är svårt att redan nu sia om sommarsäsongen.
– Det är små volymer fram till nu, men vi märker lite tendenser. Mot 2022 låg vi 26,7 procent back innan jul. Vi märker att vi tydligt backar på campingen och att man vill boka boende med självhushåll – man vill kunna laga sin egen mat, säger Bobbo Werkelin.
Båda dessa trender kopplar han till det ekonomiska läget. Självhushåll är ett sätt att kunna styra över och hålla sina kostnader nere på semestern. Att campingen tappar tror Bobbo Werkelin har med Destination Gotlands prishöjning att göra.
– Det är väl priserna för resan hit för husbilar och husvagnar, det höjda prisläget, säger han.
Samtidigt är svårt att jämföra, menar han, då de senaste åren har varit speciella.
– Förra året kom vi ur en pandemi och det fanns ett högre tryck på att boka tidigt. Mot ett normalår som 2019 är det nästan 40 procent upp i bokningarna för oss, säger Bobbo Werkelin.
Vad som gör det än svårare att förutspå sommarsäsongen, är enligt Bobbo Werkelin att Destination Gotland inte längre redovisar hur bokningsläget ser ut. De slutade med detta i samband med att bolaget börsnoterades på Nasdaq.
– Det är jätteproblematiskt – de sitter ju på facit. Det är jätteviktigt för planeringen, vi har 250 personer på lönelistan och när vi inte får reda på hur bokningläget ser ut blir det knepigt, säger Bobbo Werkelin.
Men alla märker inte av den här försiktigheten hos semesterfirarna. På Strand hotel och Solhem hotel i Visby ser man inte någon nedgång i bokningarna inför sommaren.
– Vi märker inte någon skillnad än så länge, bokningsläget är som inför 2022 och 2019. Vi ligger något lägre med bokningarna i maj, men högre de andra månaderna, säger vd:n Sofia Munkhammar.
Hennes erfarenhet är att gästerna bokar sina vistelser både tidigt och sent.
– Det brukar komma i sjok, vissa relaterat till annat som att man bokar resan hit i samband med att båten öppnar för bokningen på sina turer. En hel del bokar långt innan och en hel del bokar sent, just nu ser jag ingen annan trend, säger Sofia Munkhammar.