Tuffare ekonomiska tider väntar de gotländska hushållen

När priserna nu stiger räcker slantarna till mindre och de gotländska hushållen kan räkna med tuffare tider framöver. "Det viktigaste är att se till att ha marginaler", säger privatekonomen Arturo Arques.

Gotlänningarna behöver hålla hårdare i slantarna än andra, menar Arturo Arques.

Gotlänningarna behöver hålla hårdare i slantarna än andra, menar Arturo Arques.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Gotland2022-03-17 06:00

Gotlänningarna har Sveriges lägsta löner, samtidigt som bostadspriserna här är höga, en ekvation som redan från början är svår att få ihop. 

– Gotland har höga bopriser för att vara en sån liten kommun och en landsbygdskommun. En extra stor utmaning för Gotland är att priserna drivs upp av köpare som inte bor där permanent. Vilket gör det ännu tuffare för bofasta, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna:

– Det finns andra kommuner som ligger i närheten, men kombinationen av låga inkomster och höga bopriser gör Gotland ganska unikt. Gotlands sticker ut, det är supertufft.

undefined
De gotländska hushållen kan vänta sig tuffare ekonomiska tider, menar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Samtidigt som elpriset skjutit i höjden och gett många höga uppvärmningskostnader, har även räntorna på bolån sakta börjat stiga.

– Vi har haft en lång, lång period med stark tillväxt, lägre skatter och sänkta räntor. Nu är det väldigt sannolikt att vi har passerat räntebotten, säger Arturo Arques.

undefined
Drivmedelspriserna har gått upp rejält.

Men det är inte bara boendekostnader som påverkar hushållens ekonomi. Med en stigande inflation och växande oro i omvärlden har priset på exempelvis drivmedel och mat gått upp.

– Den enskilt största utgiften för hushåll är boendet. Men för vissa, till exempel familjer med tonåringar, kan matkostnaderna var stora. Tidigare har inflationen legat väldigt lågt för till exempel livsmedel, men nu ser vi att priserna stiger för första gången på länge, säger Arturo Arques.

undefined
Det har blivit dyrare att handla när priserna på många matvaror har stigit.

När inflationen nu sprider sig till fler varor och tjänster får hushållen försämrad köpkraft – samma pengar räcker helt enkelt till mindre. Enligt färska beräkningar från Swedbank och sparbankerna minskar köpkraften i genomsnitt med 700 kronor per person och månad.

– I stort sett alla hushåll kommer att få en sämre köpkraft i år trots högre inkomster och lägre inkomstskatt. För många hushåll handlar det om en försämrad köpkraft på ett par hundra kronor till 2 000 kronor i månaden, säger Arturo Arques.

Swedbank har räknat på två olika scenarier, ett där inflationen är 4,5 procent och räntan 1,8 procent, ett annat där inflationen är 6 procent och räntan 2 procent. Båda slår hårt mot i stort sett alla hushåll, men allra mest, i kronor räknat, påverkas hushåll med stora bolån, höga matkostnader och som är beroende av bil. 

– Det här slår rätt ner i plånboken hos hushållen. 2022 blir första gången på väldigt många år då de flesta hushållen får försämrad köpkraft. Gotlänningarna behöver vara lite mer prismedvetna än andra för att inte bara lägga pengarna på boende och basvaror, säger Arturo Arques.

undefined
Komibantionen höga bostadspriser och låga löner utmärker Gotland.

För en tvåbarnsfamilj i villa skulle det senare scenariot innebära 2 830 kronor mindre kvar i månaden, när de nödvändiga utgifterna för boende, mat och liknande är betalda. För dem med små inkomster, som garantipensionärer, arbetslösa och personer med sjuk- och aktivitetsersättning blir skillnaderna mätt i kronor visserligen mindre, men kan bli desto mer kännbart när marginalerna är små.

Sammantaget betyder det att de gotländska hushållen kommer att ha mindre pengar att röra sig med. Arturo Arques råd är att prioritera och lägga pengarna på rätt saker.

– Det viktigaste för hushållen är att lära sig att ha marginaler. När det gäller boende och mat så är det något som det alltid måste finnas pengar till. Får du ställa in den där semesterresan, så är det trist. Men du får aldrig äventyra tak över huvudet och mat.

Fakta/Inflation

Mat och dryck som ökat mest i pris senaste tolv månaderna:

Kaffe: 29, 5 %

Tomater: 29,4 %

Päron: 24,8 %

Vitkål: 24,7 %

Färsk lax: 21,2 %

Honungsmelon: 20,6 %

Apelsiner: 16,8 %

Salladskål: 15,3 %

Djupfryst frukt och bär: 13,5 %

Grovt bröd: 12,1 %

Mat och dryck som minskat i pris:

Purjolök: -45,0 %

Avokado: -21,3 %

Öl, 0–2,7 %: -4,0 %

Äpplen: -3,8 %

Blomkål: -3,8 %

Gul lök: -3,2 %

Sylt och marmelad: -2,9 %

Citroner: -1,7 %

Nötter och torkad frukt: -1,7 %

Annat smörgåsfett: -1,4 %

Källa: SCB:s konsumentprisindex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!