Elinor Edvardsson Stiwne är ordförande för den lilla bygdegården i Hamra. Hon säger att verksamhetsmässigt var 2020 ett "riktigt skitår".
– Det började ganska bra, men sen känns det som vi inte gjort annat än att ställa in saker, säger hon.
Både Hamradagen och Hamraveckan fick ställas in förra året. Arrangemang som ger viktiga intäkter till föreningen.
– Det lyckosamma är att vi sökte och fick 27 000 kronor från Kulturrådet och så fick vi drygt 11 000 i statligt krisstöd för uteblivna intäkter. Sen hyrde vi ut för yoga-klasser under åtta veckor i somras och det räddade upp ekonomin lite.
Men det finns många hål att stoppa pengar i. I vintras brakade bygdegårdens vatten- och värmepump ihop och man tvingades investera nytt akut. Föreningen känner också ett behov av att rusta och modernisera bygdegården för framtiden.
– Vi har en liten buffert sedan tidigare så det är inget krisläge nu, men en till sådan här sommar vet jag inte hur vi ska klara. Vi vill rusta bygdegården så att den kan bli en modern mötesplats och vi skulle vilja bredda verksamheten, säger Elinor och fortsätter:
– Det är tufft och lätt att tappa geisten, men vi hoppas på 2021. Vi har i alla fall bestämt ett datum för Hamradagen den 18 juli i år.
I Rone bygdegårdsförening förlorade man intäkter på 70 000 kronor förra året. Tack vare det statliga krisstödet på drygt 21 000 kronor gör föreningen därför "bara" en förlust på 50 000 kronor, berättar ordförande Yvonne Winarve.
– Vi förlorade tre bröllop som bokades av. Vi hyr inte bara ut lokalen utan står för hela arrangemanget så det var en jättestor förlust. Sen hade vi fyra kalas som ställdes in, berättar hon.
En annan viktig inkomst för föreningen har genom åren varit de uppskattade Suderrevyerna och Ronekabaréerna. Tack vare de föreställningarna har föreningen lyckats bygga upp en liten buffert som förra året bidrog till att man kunde påbörja arbetet med att byta ut gamla fönster och dörrar.
– Vi kör revyerna vartannat år och i år är det revyår. Alla är jättesugna på att komma igång och publiken undrar, men vi avvaktar med ett beslut. Nej, det är tråkigt att bygdegården står tom. Det är vi inte vana vid, suckar Yvonne Winarve.
2020 började bra för Västerhejde bygdegård, men så kom pandemin. 2019 hyrdes bygdegården ut vid mer än 300 tillfällen. 2020 mer än halverades aktiviteterna.
– Vi har en ganska hyfsad ekonomi och gick faktiskt plus tack vara det statliga krisstödet på 99 302 kronor. Hade vi inte fått det hade det varit minus, berättar ordförande Hans Klintbom.
Föreningen har passat på att rusta bygdegården under pandemin och bland annat målat om byggnaden utvändigt. Under våren kommer man inte våga starta upp några aktiviteter. Men hösten hoppas man på.
– Det är så tråkigt att se att bygdegården står tom, men vi ser framtiden an. Sen beror ju förstås på hur det går med vaccinationerna.
Åke Ekström är ordförande för bygdegårdsdistriktet Gotland som samordnar föreningarna på ön. Hans känsla är att öns bygdegårdar ändå klarat pandemiåret relativt bra tack vare både regionalt stöd och det statliga krisstödet.
– Sen är det förstås kämpigt med alla fasta kostnader. Men jag vet att det är nya krispengar på gång.
Vad tror du om 2021?
– Det ser ju bedrövligt ut med alla restriktioner, men förhoppningsvis ska vi väl kunna se fram mot hösten.