De höga kostnaderna gör torkan än mer problematisk

Frostiga vårnätter följt av torka har givit de gotländska lantbrukarna utmaningar som jämförs med 2018. Det luttrade skrået hyser dock visst hopp trots omständigheterna.

Andreas nypelius, ordförande LRF Gotland, ser situationen som väldigt allvarlig men att förutsättningarna i nuläget ändå är bättre än 2018.

Andreas nypelius, ordförande LRF Gotland, ser situationen som väldigt allvarlig men att förutsättningarna i nuläget ändå är bättre än 2018.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-06-17 06:02

På torsdagen sammankallade LRF Gotland till ett möte med anledning av torkan.

– Hela den samlade branschen var på plats; allt från lantbrukare, mellanhänder, slakteri och försäljare till rådgivarfirmor, banker och myndigheter, säger LRF Gotlands ordförande Andreas Nypelius. 

Jeanette Åkerblom Adler, som driver Kviungs gård i Stenkumla med sin man, var en av lantbrukarna på plats.

– Det var ett riskanalysmöte kan man säga.

Hur gick tongångarna?

– Vi ser ju stora orosmoln och det lyfte vi på mötet. Men bönderna är ett segt släkte, så det är absolut inga domedagsprofetior. Nu försöker vi vara proaktiva och mota Olle i grind så gott det går för att inte hamna i ett liknande läge som 2018.

undefined
Jeanette Åkerblom Adler är i begrepp att ta till regndansen.

Hur akut är situationen?

 – Det är många parametrar. Just nu ser det bättre ut än vad det gjorde 2018 men läget är fortfarande väldigt allvarligt. Nederbördsmängden är densamma som 2018 men vädret har varit kallare. Frostnätterna i år har ställt till det mycket för första skörden både för spannmålsgrödorna, oljeväxterna men också för vallen, säger Andreas Nypelius.

Vad behövs i termer av nederbörd?

– Det optimala vore 2-3 millimeter först, och sedan rejält med regn 20-30 mm. Om det kommer massor med regn direkt kan inte den torra marken ta emot det, den behöver fuktas upp först. Vi behöver få åtminstone 15 mm för att det ska göra nytta för grödorna. 

En betydande skillnad i jämförelsen med 2018 är de höjda produktionskostnaderna.

 – Kostnaden för att odla är i år minst den dubbla jämfört med då. Den ekonomiska aspekten i det hela är minst lika illa, om inte värre, än 2018. 

Har öns lantbrukare ens hunnit återhämta sig ekonomiskt sedan 2018?

– De allra flesta har nog gjort det nu. Men till det här året kommer vi in med höga kostnader, medan världsmarknadspriserna på livsmedel sjunker så vi får sämre betalt för produkterna.

undefined
Torka, åker

På Kviungs gård finns cirka 500 nötdjur och ett hundratal lamm Det bedrivs mjölk-, kött-, foder- och spannmålsproduktion. 

– Vi vet ju hur dåligt det kan bli så det är klart att det är oroligt. 2018 grävde ett ganska stort hål i de flestas plånböcker, och kostnadsläget är som sagt helt annat nu än 2018. De hålen som skapades då har väl kanske inte helt fyllts igen ännu, så vi behöver inte ett hål till, säger Jeanette Åkerblom Adler.

Kommer inte tillräckligt med regn den närmaste tiden så kommer efterfrågan på foder bli akut. Jeanette tror dock inte att det ska behöva gå så långt som omfattande nödslakt denna gång.

– Folk har redan planerat för ett sämre år och anmält till slakt, för de kan inte ha så många djur. 

Hon fortsätter:

– Nu när vi tog den första skörden vall, vilket är den som brukar bli absolut störst och bäst näringsmässigt, så blev den mindre och sämre än normalt. Men kommer det regn så får vi en andra, tredje och kanske till och med en fjärde skörd så det finns chans att rädda upp det. Det finns ett antal steg och möjligheter på vägen innan det behöver köpas in foder från utlandet. 

Ett av dessa steg är att skörda trädorna. På torsdagen meddelade Jordbruksverket och länsstyrelserna gemensamt att alla lantbrukare som skördar sina trädor för att få foder på grund av torkan kan göra det utan att få avdrag på beviljade stöd. Dessutom behöver lantbrukaren inte först ta kontakt med sin länsstyrelse.

Utöver det så har Jeanette Åkerblom Adler ytterligare en åtgärd i åtanke. 

– Vi får dansa regndans och hoppas att det ska lösa sig, säger hon med ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!